Като купувач на бизнеса на SG в България, OTP Group

...
Като купувач на бизнеса на SG в България, OTP Group
Коментари Харесай

Groupama удвоява позиции в застраховането с придобиване на бившия "Сожелайф"

Като покупател на бизнеса на SG в България, OTP Group пристъпи към обединение на банковите подразделения и трансферира застрахователното на стратегическия си сътрудник Groupama

© Надежда Чипева След като закупи бизнеса на френската Societe Generale в България, унгарската OTP Group продаде животозастрахователното сдружение на SG, известно до момента като " Сожелайф България ", на стратегическия си сътрудник Groupama. Така локалната дивизия на Groupama ще удвои пазарния си дял, като упованията са да доближи до позиция №3 в банковото обезпечаване.

Очакван ход

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Сделката по прекачване на 100% от капитала на " Експрес Животозастраховане " (доскоро " Сожелайф България " ) на " Групама Животозастраховане " е контрактувана на 10 юли. Предвид нуждата от приемане на регулаторни утвърждения се чака да бъде финализирана през последното тримесечие на тази година. Цената не е оповестена.

Продавачи са двете български банки под шапката на OTP - ДСК (58.45%) и Експресбанк (41.55%). Последната беше главната част от добитите бизнеси от Societe Generale предходната година, като се приготвя сливането на двете банки.

Ходът бе предстоящ поради обстоятелството, че за разлика от други районни играчи OTP няма застрахователно отделение и на пазарите, на които оперира, работи в близки партньорски връзки с френската Groupama. Тя е и един от огромните акционери в унгарската банкова група с малко над 5% от капитала.

Сделката е действително копие на тази от 2008 година, когато ДСК трансферира на френската застрахователна група своят осигурителен бизнес, който беше под марката " ДСК гаранция ". " Групама Животозастраховане " има 2% пазарен дял в животозастраховането по данни на КФН към първото тримесечие на тази година, а " Експресбанк Животозастраховане " (както бе преименуван " Сожелайф " ) е с пазарен дял от 2.2% в този сегмент. Това значи, че обединяването им ще консолидира позиции на френския състезател в животозастраховането у нас. В прессъобщения за договорката от " Групама " показват, че предстоящият резултат е да се образува позиция №3 на пазара на застраховки за кредитополучатели с 21% пазарен дял и №5 в сегмента " Злополуки " с 9% пазарен дял.

Стъпка към консолидация

" Тази смяна с придобиването на " Експрес Животозастраховане " ще бъде самопризнание за достиженията на " Групама " в България през последните няколко години, през които компанията потвърди способността си да усилва позициите си в основни застрахователни сегменти, да създава новаторски артикули и услуги, отговарящи на съответни потребителски потребности, да поддържа сполучливи търговски взаимоотношения с Банка ДСК и други разнородни канали на дистрибуция, да развива чиновници и техните професионални гении, както и да планува трендове в застрахователната промишленост ", разяснява в изказване във връзка на договорката изпълнителен шеф на " Групама " в България Селин Болар.

По данни на компанията Groupama има над 450 хиляди самостоятелни и корпоративни клиенти в България с доход от 34.5 млн. лева за 2018 година. " Експрес Животозастраховане " регистрира 250 хиляди клиенти, като единствено от животозастраховане приходите за 2018 година са 15 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР