Като един късен пример на строителството преди 10 ноември 1989

...
Като един късен пример на строителството преди 10 ноември 1989
Коментари Харесай

Столичният квартал, който е пример как се строи правилно

Като един късен образец на строителството преди 10 ноември 1989 година „ Зона Б-5 “ се пробва да се абстрахира от всички неуспехи преди този момент. Може би е единственият по това време комплекс (1973-1985 г.), който дава резултата си едновременно – и постройките, и околната среда. Пространствата под блоковете са подземни гаражи, има площадки за деца, а по партерните етажи са завършени зони за публично обслужване, в региона има градини и учебно заведение. Това описа пред Радио София арх. Даяна Николова – специалист по културното завещание от Оперативна програма „ Софияплан “.

Сред първите градивни рецензии е било регистрирано натоварването – относително високите блокове. Иначе множеството обекти и съставни елементи са построени с качествени материали. На мястото на днешния мол („ София “) по проект е бил очакван тъкмо подобен мултифункционален център – надалеч преди у нас да се разбере какво тъкмо значи този термин.

„ Зона Б5 “ е образец и за това по какъв начин се прави промяна на някогашна индустриална зона в градска. Близостта до столичния център дефинира и тази знаковост на образа. Това е бил квартал пример, добави още арх. Николова.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР