Като бюджет на икономическия растеж“ определи вицепремиерът и министър на

...
Като бюджет на икономическия растеж“ определи вицепремиерът и министър на
Коментари Харесай

710 лв. минимална заплата и 3400 лв. максимален осигурителен доход от април

Като „ бюджет на икономическия напредък “ дефинира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев направения план на финансова рамка. В нея е заложен стопански напредък от 4,8%.Тя ще влезе в действие от 1 април, от когато минималната работна заплата ще се усили от 650 на 710 лв.. Въпреки недоволството на част от бизнеса, оптималният застрахователен предел се усилва от 3 000 на 3 400 лв..

От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лв., разгласи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. До тази сума се усилва и компенсацията за майчинство през втората година.

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 6,1% от 1 юли, разгласи Василев. Помолен за коментар на недоволството у част от бизнеса против увеличението на оптималния застрахователен предел от 3000 лева на 3400 лева, той отговори:

„ Максималният застрахователен приход, както и минималната заплата, би трябвало да се движат в тандем със междинната работна заплата “, оповестява БНР.

Бюджет на икономическия напредък – по този начин финансовият министър показа финансовата рамка на проектобюджета за 2022 година:

" Бюджет 2022 има три съществени акцента – повишаване на финансовите вложения освен със средства от Европейски Съюз, а и националния бюджет; доста повишаване на вложенията в хора, тъй като това е ключа към икономическия напредък дългосрочно; както и обществена правдивост и подсигуряване на съответен стандарт на живот на всички жители ", съобщи министър Василев.

С Бюджет 2022-ра Асен Василев желае да сложи нов метод в бюджетирането:

„ С този бюджет се надявам да сложим началото на политика, в която страната не раздават пари на калпак, не раздава пари в чували, а влага – в планове, с съответна възвращаемост, в хората на България и в по този начин нужната инфраструктура “.

Ето и по какъв начин звучи този метод посредством част от главните параметри, заложени в проектобюджета за годината:

„ В този бюджет на икономическия напредък е заложен растеж на Брутният вътрешен продукт от 4,8%, което с 1,2% повече от растежа тази година, заложено е за понижение на безработицата от 5,4% на 5%, и недостиг без Covid ограниченията от 2,5%, с Covid ограниченията – 4,1%. “

Това е дефицитът на касова основа. На начислена основа дефицитът в хазната е малко над три %.

Независимо какво е отношението по отношение на брутния вътрешен артикул, в цифри това значи недостиг от 5 милиарда и 900 милиона лв..

Тази година се чака да изтеглим 7 милиарда и 300 милиона лв. нов дълг.

С три милиарда лв. от него ще погасим остарели отговорности, а останалите 4 милиарда и 300 милиона лв. ще отидат за покриване на недостига.

Средногодишната инфлация тази година ще бъде 5,6 на 100. В обществената политика от 1 юли по Швейцарското предписание ще се усилят пенсиите с 6,1 на 100.

Минималната работна заплата и компенсацията за майчинство през втората година стават 710 лв..

Обезщетението за безработица се усилва от 12 на 15 лв. на ден, а оптималният застрахователен предел доближава до 3 400 лв..

Образованието остава основен приоритет.

За първи път ще се отделят средства за специфична стратегия, която ще предизвиква присъединяване на учениците в спортни надпревари. Предвидени са и средства за опазването на здравето, а по редица пера – да вземем за пример по договорите за ваксини, са заложени заплащания по към този момент съществуващи контракти.

Същото важи и за парите за защита, изясни Асен Василев, който напомни, че през лятото следва актуализация на бюджета:

„ Голяма част от политиките, които ръководството желае да води, няма по какъв начин да бъдат остойностени и заложени в този бюджет заради късото време, тъй че имаме планувана актуализация в средата на годината, където всички политики да бъдат остойностени и заложени в един размер. В този бюджет са заложени политики, които могат да бъдат остойностени все още и които са основни за съответните министерства “.

Разходите, заложени в проектобюджета, са над 63 милиарда и 153 милиона лв., а доходи - над 57 милиарда и 250 милиона лв..

Асен Василев посочи, че през лятото, когато ще има актуализация, няма да се мисли за повишаване на недостига, който на касова основа е 4,1 % от брутния вътрешен артикул.

Данъчните ставки остават такива, каквито са сега в общия случай. Както нееднократно е подчертавано, ще отпадне налога върху лихвите по спестяванията и ще има ограничение на налог „ уикенд “, който няма по какъв начин да отпадне поради европейски условия, посочи още Василев.

До края на месеца проектобюджетът ще бъде импортиран за разискване в Народното събрание, а през юли ще е актуализацията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР