“Категорично заявявам, че задължително основният пакет от медицински дейности трябва

...
“Категорично заявявам, че задължително основният пакет от медицински дейности трябва
Коментари Харесай

Д-р Иван Маджаров с коментар за новия здравен модел

“Категорично декларирам, че наложително главният пакет от медицински действия би трябвало да бъде съпроводен с рамково договаряне за съществени минимални цени, които би трябвало да бъдат обезпечени на доставчиците на медицински услуги. Недопустимо е да се предлага обособени лекари – общопрактикуващи, лекари от профилираната здравна помощ и обособени лечебни заведения, да се договарят независимо с доста по- мощни от тях структури, каквито са застрахователните фондове. ” Това съобщи ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров след представянето на плана за нов здравен модел. На полемиката участваха и зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов и основният секретар на съсловната организация доктор Стоян Борисов. Новият здравен модел планува частни застрахователни фондове да се конкурират със Здравната каса.

Увеличение на здравната вноска не се планува - тя остава 8%. Пациентите обаче ще могат да избират къде да отиват парите им – в Здравната каса или в частен фонд. Проектът планува частните фондове да се конкурират с държавната здравна каса (НЗОК) и за главния пакет на лекуване, който се покрива от наложителните осигурителни вноски. Предвижда се, че с цел да бъде лицензиран един фонд той да би трябвало да събере най-малко 500 хиляди обезпечени. “При изискване, че всички застрахователи и Касата ще получават равна вноска, т.е. конкуренция във връзка с това - кой, какви пари носи на фондовете няма да има, очевидно се надяваме, че всеки осигурител, добре управлявайки своите средства, контролирайки разхода и това дали в действителност е било належащо даденото лекуване, ще бъде по-ефективен от НЗОК и надлежно ще може да предложи по-добри условия на своите пациенти. Това обаче не би трябвало да става за сметка на изкуствено занижаване и на в този момент ниските цени ”, разяснява ръководителят на БЛС и добави: “ Нали не си представяте, че може да осигурим по-добро качество като подложим доставчиците на здравна помощ на още по-ниски цени даже от сегашните недофинансирани такива? ”

Председателят на БЛС беше безапелационен, че свободният избор на пациента кой да го лекува не може да бъде заместен от избора кой да финансира лекуването му. “Това са неща, които не би трябвало да бъдат противопоставяни. Това е оттегляне от към този момент завоювано право на пациентите. ”, добави доктор Маджаров. Д-р Маджаров посочи, че въпреки всичко в препоръчаната идея за нов здравен модел има и нещо позитивно: “ Признава се, че пакетът, който твърдим, че се покрива с тази вноска и със средствата, които обезпечава НЗОК е прекомерно обемен, прекомерно уголемен и това, което чакахме да се каже пред обществото - нека към този момент стане ясно - българските лекари, доставчиците на медицински услуги са принудени да обезпечават този пакет за своя сметка.

Това е едно от позитивните неща. Другото е, че заговорихме за конкуренция освен в лечебните заведения, само че и за конкуренция при финансиращите органи. “, сподели доктор Маджаров. Председателят на БЛС напомни, че преди две години БЛС е изготвил система за оценяване въз основата на коефициенти, нямащи нищо общо с оповестяването на минимални базови цени. “Коефициентите служат за систематизиране на тежестта на труда и на дейностите сред самите реализатори на здравна помощ. Тази система сме я дали на Министерството на здравеопазването, тя е комплицирана, не може да се вкара за една година, само че би трябвало да се работи и по нея ", приключи изказването си ръководителят на БЛС.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР