Категорично възразяваме срещу опитите държавната социална политика да се провежда

...
Категорично възразяваме срещу опитите държавната социална политика да се провежда
Коментари Харесай

Енергийни дружества: Мораториумът на цените заплашва с колапс електроенергийна система

Категорично възразяваме против опитите държавната обществена политика да се организира през механизми за изкуствено задържане на цените на електрическата енергия, се споделя в обща позиция на Енергийния систематичен оператор, ЧЕЗ България, EVN България и ЕНЕРГО-ПРО Варна. Тя е във връзка желанията на Народното събрание да наложи.

Дружествата показват, че верният метод е нуждаещите се семействата и уязвимите обществени групи на обществото, които са наранени от ценовите нива на енергийните услуги, да получават помощи от Министерството на труда и обществената политика.

" Необходимо е да подчертаем, че плановете на КЕВР за смяна на цените на електрическата енергия, считано от 1.01.2022 година, няма да доведат до увеличение на приходите на мрежовите оператори, защото в ценообразуването са калкулирани стойностите на услугите, които електроразпределителните сдружения в България и Електроенергийният систематичен оператор заплащат на производителите на електрическа енергия ", се споделя в изпратената до медиите позиция. Заплашена от колапс е цялата стопанска система

Посочва се също, че мрежовите оператори в страната са в сериозна ликвидна рецесия от месец септември насам, като тя е подбудена от растежа на цените на електрическата енергия на борсовия пазар, от където мрежовите оператори закупуват електрическата енергия за софтуерните си разноски. " Реална е заплахата от неспособност за извършване на заплащанията по веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване. Застрашени от несъблюдение са капиталовите и ремонтни стратегии на мрежовите оператори. Всичко това заплашва с колапс цялата електроенергийна система, а оттова и цялата стопанска система на България ", се акцентира в позицията.

В края на позицията се показва, че сдруженията разчитат в идващите дни, посредством взаимни старания и градивен разговор, да се откри решение за справяне с рецесията в бранша, недопускане на спиране на снабдяването и ефикасна отбрана на енергийно уязвимите консуматори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР