Катар въвежда нова програма за безвизов режим с 80 държави,

...
Катар въвежда нова програма за безвизов режим с 80 държави,
Коментари Харесай

Катар премахва визите за десетки държави, сред тях е и България

Катар вкарва нова стратегия за безвизов режим с 80 страни, доста от тях членки на Европейския съюз, оповестиха англоезичното издание " Доха нюз " и " Ройтерс ".

Страните в новия лист на монархията от Персийския залив са разграничени на две категории - такива, чиито жители могат да прекарат в страната до 90 дни (а визата е годна 180 дни от датата на издаване) и такива, за които има ограничаване от 30 дни, само че могат да удължат престоя си с още 30. България и всички други страни от Европейския съюз, които са в листата, попадат в първата категория. Изключение е единствено Англия, която е във втората категория.

Сред мюсюлманските страни във втория лист има и една арабска - Ливан. В него са множеството огромни страни отвън Европа, като Индия, Бразилия, Съединени американски щати, Китай, Русия, Южна Африка и Южна Корея, както и някои от дребните страни на Стария континент, които официално не са част от съюза, като Андора, Монако и Сан Марино.

В нито една от двете категории няма ограничаване какъв брой пъти жителите на съответните страни ще влязат в Катар за съответния интервал.

" Най-отворената страна в района "

Представители на осемдесетте страни могат да влизат единствено с паспорта си, защото " ще получат опция за безвизово влизане " в страната при идването си, изяснява " Доха нюз ".
Citizens of 80 Countries Can Now Enter Qatar Visa-free include UK USA Canada India, https://t.co/1EBhzb2eu7, Australia New Zealand pic.twitter.com/ebehNWJEy4
— فهد بن محمد كافود (@fdkafood) August 9, 2017

Мерките идват два месеца след началото на рецесията сред Катар и страните от Персийския залив, която сложи Доха в състояние на интернационална изолираност и сътвори трудности пред туристическия бранш и въздушния превоз. От началото на рецесията Катар се пробва да разшири партньорствата си оттатък Залива и декларира, че ще търси способи да стане по-независим от арабските си съседи, на които до момента разчиташе за храна и през чиито териториални води превозваше разнообразни артикули и строителни материали.

" Програмата за унищожаване на визите ще направи Катар най-отворената страна в района, " сподели Хасан ал Ибрахим, основен представител на отдела за развиване на туризма към Катарската организация за туризъм, представен от " Ройтерс ".

Туристическият бранш пострада поради отлива на саудитци, който последва скъсването на дипломатически връзки сред Рияд и Доха. След разрива саудитските управляващи не разрешиха на жителите да посещават Катар, а същото направиха и Обединените арабски емирства. Въздушните връзки, които бяха прекратени от тези две страни, Египет и Бахрейн, съставляваха и 25 на 100 от полетите на Катарските авиолинии.

Отстъпки за някои чужденци

Доха също по този начин се пробва да предложи по-добри условия на " непрекъснато пребиваващи " чужденци, които заемат основно място в икономическото развиване на страната (чуждите служащи са в пъти повече от " локалните " и са към 90% от популацията на страната, само че огромна част от тях са строителни служащи от разнообразни елементи на Близкия изток и Южна Азия).

Миналата седмица бяха признати и закони, които дават на част от непознатите жители достъп до някои от услугите в великодушните пакети обществени придобивки на катарците - в това число в образованието и опазването на здравето. От новия статут могат да се възползват децата на катарски дами, омъжени за чужденци, както и лица със специфични умения, " от които страната се нуждае ", написа " Ройтерс ".

Страната ще е хазаин на международното състезание по футбол през 2022 година и съгласно някои анализатори мярката е опит да се засилят позициите на туризма и да се направи страната по-привлекателна дестинация още преди дълго чакания шампионат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР