Кастер Семеня се превърна в едно от най-популярните имена в

...
Кастер Семеня се превърна в едно от най-популярните имена в
Коментари Харесай

Мнението на Шарп и Мюър за случая със Семеня

Кастер Семеня се трансформира в едно от най-популярните имена в международната атлетика в последното десетилетие. Още на Световното състезание в Берлин през 2009 година южноафриканката се сблъска с доста ненавист от страна на аудитория и съпернички, откакто завоюва златния орден на 800 метра при дамите със смазваща преднина. И след този успех започнаха тъгите за Семеня, която беше принудена да изтърпи много унизителни процедури, с цел да дефинира Международната асоциация на атлетическиге федерации (IAAF) нейния пол. Оказа се, че южноафриканката създава естествено по-високо равнище на тестостерон от огромна част от дамите по света.

Семеня получи още веднъж право да се състезава и продължи победния си ход, печелейки олимпийски и международни трофеи. Но неотдавна IAAF взе решение да вкара нови правила за атлетките с естествено високо равнище на тестостерон и за тези с хиперандрогенизъм. И откакто Семеня загуби обжалването в Спортния трибунал (CAS), тези правила влизат в действие на 8 май тази година. А южноафриканката, както и други атлетки с сходни проблеми, ще би трябвало да подхващат медикаментозно лекуване, в случай че желаят да се състезават при дамите.

Семеня е атлетка, която с изключение на отрицателни настроения, провокира и позитивни такива. Но сигурно съперничките й от Англия не са измежду огромните й почитатели.

Шотландката Линзи Шарп даже написа дисертация за университета си по тази тематика. На Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година златото на 800 метра беше извоювано от Семеня, втора и трета приключиха състезателките с хиперандрогенизъм Франсин Нионсаба (Бурунди) и Маргарет Вамбуй (Кения). Шарп зае шестото място, а в своята дисертация тя обръща внимание на класирането на атлетките, които не са с хиперандрогенизъм и са финиширали преди нея.

“Ние знаем какви са възприятията ни една към друга. Това е отвън нашия надзор и вие виждате какъв брой разчитаме на хората, които на най-отгоре. Обществеността може да види какъв брой е мъчно с смяната на правилото, само че всичко, което можем да създадем, е да му дадем най-доброто”, съобщи Шарп.

Лаура Мюър е друга шотландска атлетка, която е била пострадала от присъединяване на Семеня на огромни конгреси. На Световното в Лондон през 2017 година пред родна аудитория тя приключи четвърта.

“Смятам, че обстановката е доста сложна. И в действителност не знам дали това е верен или неверен отговор. Всичко, което мога да направя като атлетка, е да се концентрирам върху себе си - без значение кой е на стартовата линия, ще се състезавам против него. Ако тя е там, добре. Повече от щастлива съм да се състезавам против нея. Тя е прелестен човек. Състезавала съм се против нея доста пъти в предишното и това е всичко, което мога да направя”, разяснява Мюър.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР