Къщата на едно от най-големите имена в българския театър -

...
Къщата на едно от най-големите имена в българския театър -
Коментари Харесай

Къщата на София - историята на новооткритото арт пространство

Къщата на едно от най-големите имена в българския спектакъл - Адриана Будевска се съживява за нови креативен провокации. Между стените на къщата в тихата улица " Миджур ", в квартал " Лозенец " се носи духът на изкуството и се търси новото му интерпретиране. Много изкуства се планува да се претворят в новооткритото арт-пространство.

Първите събития са изложения на художниците Иван Додов и Лиляна Дичева. Така се поставя началото на " Вечерите, отдадени на остарелия " Лозенец ".

Освен това ще бъде възкресен и духът на театъра. Идеята е за театрална студиа- " Адрина Будевска ". Тя ще притегля младата аудитория. Ще дава отговор на въпросите за развиването на театъра през годините и ще възпитава обич към изкуството.

Историята на " Къщата на София " споделя наследничката Йорданка Будевска.
Йорданка Будевска - правоприемник на " Къщата на София ": " Къщата, в която се намираме е остаряла фамилна къща, издигната е от Богдан Бодевски, който е татко на трима изявени научни служащи. Това е Евгени Бодевски, учен, който дълги години е работил в академия на науките, сега института, в който той е работил носи неговото име, с изключение на това- моят брачен партньор - проф. Омуртаг Будевски - дълготраен учител и професор във фармацевтичния факултет и проектант - Надя Будевска. " " В тази къща, по-късно след 9- ти септември е била поканена да пристигна огромната трагична актриса - Адриана Будевска и тя е останала до края на живота си да живее тук. Когато тя е била жива, а и след нея тук са идвали доста известни персони, изключителни хора, които са бих казала- колоси в културата и изкуството като Дечко Узунов, като деятел Карамитев, Константин Коцев, Григор Вачков, Валери Петров. Това са персонални другари на фамилията - художниците Христо Нейков, Златка Дъбова. " " Къщата малко позамря със своя културен живот, тъй като ги няма към този момент тези персони, които поддържаха тази традиция. Някак си ненадейно се намерихме с млади и енергични хора - надарени в търсенето си към креативен персони. Това са Дина Темелкова и Верджиния Калчева. Целият този екип, който стартира да възстановява традициите в тази къща, с цел да може духа на хората на изкуството и научните служащи да се възстановява. Провеждат се много забавни сбирки и на художници, и на композитори, писатели. Сякаш къщата още веднъж ще се върне към този ѝ дух, който заслужава да има. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР