Картината с маслени бои „Спасителят на света бе продадена от

...
Картината с маслени бои „Спасителят на света бе продадена от
Коментари Харесай

Рекорд! Продадоха картина на Леонардо да Винчи за 450 милиона долара

Картината с маслени бои „ Спасителят на света " бе продадена от аукциона " Кристис " за 450,3 милиона $. Счита се, че тя е нарисувана не от кого да е, а от Леонардо да Винчи.

Картината е с размери 64 см на 44 см изобразява Христос, облечен в ренесансова одежда, с дясната си ръка той благославя, а в лявата държи кристална сфера. Предполага се, че датира от 1500 година. Според някои експерти е допустимо картината да е била нарисувана за кралското семейство на Франция. След 1763 година следите ѝ се губят, до момента в който не е открита още веднъж през 1900 година, мощно уредена, в частна сбирка.

Картината e препродавана няколко пъти. Дълго време се е считала, че тя е дело на почитател на Леонардо, а не на него самия. През 2005 достоверността ѝ е доказана, въпреки и до ден сегашен да има експерти, които не престават да са скептични към сходна мнение..

Седмици преди търга творбата е била изложена в Хонконг, Сан Франциско, Лондон и Ню Йорк. Първоначалната сложена цена бе 100 милиона $. Досегашният притежател на " Спасителят на света " бе съветски милиардер, който я купи през 2013 година за 127,5 милиона $.

До в този момент най-високата цена за предмет на изкуството, платена на аукцион бе 179.4 милиона $ - за " Жените на Алжир " на Пикасо, продадена през май месец 2015 още веднъж в " Кристис ". Най-високата цена за предмет на изкуството по принцип обаче е била 300 милиона $, контрактувана по време на частна договорка през септември 2015-а за картината „ Размяна " на експресиониста Вилем де Кунинг.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР