Картината на Джаксън Полък, която бе намерена у нас при

...
Картината на Джаксън Полък, която бе намерена у нас при
Коментари Харесай

НСО пази картината на Джаксън Полък, тя се оказа пълно менте

Картината на Джаксън Полък, която бе открита у нас при акцията при започване на годината, е 100% фалшификат. Това е открито изрично от 3 експертизи с присъединяване на спецове от чужбина, научи Lupa.bg.

Ментето обаче е извънредно качествено и скъпо - коства стотици хиляди долари. Това, несъмнено, е несравнимо с цената на оригинал на американския талант - той би се търгувал за най-малко 60 млн. $.

Творбата се съхранява в хранилището на Художествената изложба, само че защото там не се наемат да подсигуряват нейната сигурност, сега я охранява НСО наедно с президента и премиера.

Платното бе намерено в София на 18 февруари. По неофициални данни проверяващите получават информация за картината от гръцките си сътрудници. При спецакция ГДБОП откриват творбата в дома на мъж, който я е скрил зад дрешник. Впоследствие се оказа, че творбата има документи за генезис. Смята се, че платното е влезнало у нас от Гърция с бус и е било заявено. Самата картина има автограф от Полък в долния десен ъгъл.

Преди няколко месеца основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров съобщи, че все още експертизите на откритата картина сочат, че става въпрос за оригинал на Полък. Това обаче се оказа изхвърляне.

Води се интернационално следствие по какъв начин и за какво се е озовала в благата ни родина. Има предпоставки да се счита, че има интернационална незаконна група, която се занимава с подправяне на произведения от подобен диаметър и продажбата им. Другата неофициална версия, която се проверява, е активността на кримигрупа, която се занимава с трафик на културни полезности.

Картината е в хранилището, наричано още Фонд на Националната изложба. Там се съхраняват над 50 000 художествени произведения - живопис, статуя и графика на видни представители на българското изобразително изкуство, от които са изложени над 3000 експоната, както и икони, стенописни фрагменти, щампи, ръкописи и църковна утвар, представящи християнското изкуство. Вече и картината на Полък прави компания на родните шедьоври и чака да стане ясна ориста й, която все още е много неразбираема.

Картината евентуално е била част от персоналната сбирка на румънския комунистически водач Николае Чаушеску, който бе разстрелян дружно с жена си след рухването на режима в Румъния. В момента се нищи по какъв начин се е озовала у нас и дали някой не я е откраднал от владението на наследниците на Чаушеску.

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР