Карфиолът или цветното зеле, е едногодишно тревисто растение, за което

...
Карфиолът или цветното зеле, е едногодишно тревисто растение, за което
Коментари Харесай

Карфиолът - източник на здраве

Карфиолът или цветното зеле, е едногодишно тревисто растение, за което се твърди, че е родом от Средиземноморието.

Карфиолът има повече преимущества от зелето, само че у нас към момента не е толкоз известен, както в други страни.

Химичният състав на този зарзават е много разнороден - почти 90% вода, 2,2% белтъчини, 3,2% въглехидрати, 0,8% минерални соли и ниско наличие на целулоза.

Най-ценното в цветното зеле обаче са витамините. Карфиолът е богат на провитамин А, витамини от групата В, никотинова киселина, витамин С (средно 70 мг%), пантотенова киселина, витамин К, фолиева киселина.

Това е съвършената храна за хора, които имат проблеми с тежестта и желаят да смъкват килограми, защото не съдържа мазнини, а в 100гр карфиол има едвам 20 калории. Съдържанието на въглехидрати също е ниско и заради тази причина може сполучливо да измести картофите от вашето меню.

 Pexels

За да ограничите оптимално извличането на минералните и водоразтворимите съставки, е най-добре карфиолът да се подготвя на пара или в малко количество вода, която по-късно може да употребявате за супи и сосове.

Цветното зеле е апетитен и бърз вид за салата . Нужно е единствено да го разделите на хапки, да ги измиете добре, по-късно да посолите с щипка сол и да подправите с малко зехтин и балсамов оцет.

Карфиолът може да реагира на метал, по тази причина избягвайте да го оставяте в железни купи, другояче рискувате да придобие кафеникав нюанс.

Добре е да се помни, че хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза, не би трябвало да употребяват недопечен карфиол . Зеленчукът съдържа характерна субстанция, която може да повлияе негативно на функционалностите на щитовидната жлеза. Като мине термична обработка обаче, този проблем се взема решение.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР