Караджовата къща в Асеновград, която е със статут на недвижима

...
Караджовата къща в Асеновград, която е със статут на недвижима
Коментари Харесай

Проверяват законно ли се строят гараж и стопанска постройка в паметник на културата

" Караджовата къща " в Асеновград, която е със статут на недвижима културна полезност, напълно изгубва образа си след реконструкцията , алармираха читатели на Actualno.com. Хората сигнализираха, че старинният й тип, който трябваше да бъде непокътнат, напълно не е същият. Дори начело на мястото на едновремешното дворно пространство в този момент се строи актуален гараж.

Екипът ни потърси гледната точка на Министерството на културата (МК) по проблема. От там дадоха отговор, че със мнение от 20.02.19 година ведомството е съгласувало " виза за изследване и планиране на Технически капиталов план за реорганизация на жилищна постройка по достоверни данни и нови гараж и стопанска постройка " . Извършена е била и инспекция по документи, след подадения сигнал, като Министерството на културата е открило, че за осъществяваното строителство е налична планова документи, съгласувана със законовите правила и включително е планувано допълващо застрояване - гараж и стопанска постройка. Така излиза, че без значение, че мнението е да се извърши реорганизация, в действителност в това време постройката е била оповестена за рискова и в последна сметка е била съборена и издигната нова.

Според отговора от културното министерство окончателната оценка и решение, отчитащи сходството на плана с нормативните актове обаче е ангажимент на кмета на община Асеновград. И още - всички условия, свързани с реализацията, собствеността на засегнатите парцели и единодушие на заинтригуваните страни са в пълномощията на профилираната общинска администрация. В умозаключение, от Министерството на културата увериха, че на 11.11.19 година сигналът е изпратен до кмета на града за осъществяване на инспекция по подготвеност.
Припомняме, че парцелът е частна благосъстоятелност, среща се на улица " Крепостна стена " №14 в Асеновград. Имотът е заявена, като " Къща на Христо С. Караджов и Сотир Хр. Караджов ". Архитектурно-строителен монумент на културата е и е вписана в листата с Груповите монументи на културата в Метошка махала. По това време улицата, на която е била издигната, се е наричала " К. Ковачев ". През предходната година " Караджовата къща " бе обозначена като рискова постройка поради допустимо самосрутване. Съставена бе комисия, която да извърши оглед. Тя предложи " ремонт на постройката и реорганизация по достоверни данни ", според Закона за културното завещание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР