През 2022 г. община Асеновград положи значителни усилия във връзка

...
През 2022 г. община Асеновград положи значителни усилия във връзка
Коментари Харесай

Провериха нивата на язовирите в Асеновградско

През 2022 година община Асеновград постави обилни старания по отношение на понижаване нездравословното влияние на водите и свеждане до най-малко предпоставките за наводнения в обитаемоте места в района. Извърши се разчистване на речното корито на р. Чепеларска (на територията на Асеновград и с. Нареченски бани). През декември се извърши разчистване на канали и сериозни места в някои от селата. Приоритетно се обърна внимание на каналите и деретата, които през последните години наводняваха дворове и жилищни здания на живеещите наоколо до тях.



Основно се почистиха огромни сектори от каналите в селата Леново, Конуш и Козаново, с което се усили проводимостта им. Почистени бяха водостоци, мостове и част от каналите в селата Долнослав, Горнослав, Избеглии и Червен. При почистването се откри, че една от аргументите за понижаване проводимостта на каналите и деретата е изхвърлянето в тях на боклуци от най-различно естество. В тази връзка, ще бъде засилен контролът, от страна на общинска администрация и кметовете на обитаемоте места, като на откритите извършители ще бъдат налагани санкции.



През 2023 година следва образуване почистването на коритата на р. Чепеларска, р. Тополовска и р. Сушица. В урбанизираните територии на Асеновград, с. Тополово и с. Сушица следва да продължи работата по повишение проводимостта на каналите и деретата, преминаващи през обитаемоте места на общината. В началото на януари тази година общинска комисия извърши инспекция на положението на язовирните стени и оборудванията към тях - на язовирите, които са общинска благосъстоятелност. Нивото на водата на по-голямата част от тях е близко да кота „ мъртъв размер “ и към сегашния миг  няма заплаха за популацията. Организирано е непрекъснато наблюдаване и при нужда ще се подхващат дейности за недопускане на наводнения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР