С патриотично слово и рецитал на ученици бе отбелязана великата

...
С патриотично слово и рецитал на ученици бе отбелязана великата
Коментари Харесай

Асеновград отпразнува 145-тата годишнина от освобождението с...

С патриотично слово и рецитал на възпитаници бе маркирана великата дата

 

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев и зам.-кметът инж. Петър Петров се поклониха пред паметта на ген. Виктор Дандевил във връзка 145-тата годишнина от освобождението на града. Паметната дата бе маркирана от десетки публични лица, общественици и жители. Преди това, градоначалникът участва на празнична света литургия, отслужена особено от свещеник Арсений, в храм „ Св. Атанасий “ в Асеновград.



Тържествената стратегия стартира с осъществяване на Представителния духов оркестър към Военновъздушни сили – Пловдив. Точно в 12:00 ч. се състоя и поклонението пред паметника на Дандевил. Асеновградски свещеници отслужиха заупокойна панихида за отдалите живота си в името на свободата герои.

Слово пред присъстващите произнесе Милко Атанасов – преподавател по история в ОУ „ Ангел Кънчев “ в Асеновград. Той напомни биографични данни от житейския път на генерала и войните му.



„ Сега, от дистанцията на времето, мнозина одобряват свободата като даденост. Затова през днешния ден е моментът да напомним, че това не е по този начин. Свободата, на която се радваме, е изисквала напъните и даже животът на стотици българи. Столетия обратно те са положили основите за това.

Освобождението и нашата независимост не са подарък от ориста, а изстрадана и заслужена компенсация за напъните ни, като народ “, уточни Атанасов. И добави: „ Радвайки се на свободата, не би трябвало да забравяме, че тя задължава. Когато сме свободни жители на Европа и света,  е нужно с делата си да демонстрираме, че заслужаваме свободата. Защото за тази независимост е платена висока цена! Вървейки напред, в никакъв случай не би трябвало да забравяме кои сме и какво е предишното ни! Минавайки около паметника на ген. Дандевил в Асеновград дано постоянно си спомняме, че нищо не стартира с нас и не приключва с нас. Но е значимо с какви каузи ще ни запомнят хората. “



Ученици от същото учебно заведение, по-късно, изнесоха родолюбив рецитал за историческите обстоятелства от дните и годините преди освобождението на града. Честването приключи с полагане на цветя пред паметника на ген. Дандевил. Венец сервираха кметът на Асеновград доктор Христо Грудев, ръководителят на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев и други публични лица и жители. После всички присъстващи коленичиха в едноминутно безмълвие в поклонение пред освободителите ни. На финала прозвуча гордо и химнът на България.

Още едно събитие ще се организира в памет на бележитата дата в Асеновград. Тази събота  от 11:30 ч. Градската библиотека ще бъде хазаин на премиерата на книгата „ Изгубеният Асеновград “, с създател Атанас Кендев, с който асеновградчани и посетители на града ще могат да се срещнат и беседват.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР