Канцлерът Олаф Шолц съобщи, че Германия е публикувала нова политика

...
Канцлерът Олаф Шолц съобщи, че Германия е публикувала нова политика
Коментари Харесай

Германия представя нова стратегия за справяне с Китай

Канцлерът Олаф Шолц заяви, че Германия е разгласила нова политика за битка с по- " напорист " Китай след месеци на размирни диспути по отношение на метода към най-големия търговски сътрудник на Берлин, съобщи Агенция Франс Прес.


" Нашата цел не е да се откъснем от Пекин. Но желаеме да понижим сериозните зависимости в бъдеще ", написа Шолц в Туитър, откакто показа новата тактика, която съгласно него " реагира на един Китай, който се е трансформирал и е станал по-настъпателен ".

Политиката, която съгласно държавното управление ще бъде вградена в метода на Европейския съюз към Китай, цели да бъде " реалистична, само че не и наивна ", съобщи външният министър Аналена Бербок.

Документът е плод на траялите месеци наред разногласия в немското държавно управление по отношение на тактиката му по отношение на Китай.

Докато Бербок от групата на Зелените настояваше за по-твърда линия по отношение на Пекин и за по-голям акцент върху правата на индивида, Шолц, социалдемократ, поддържаше по-благоприятна за търговията позиция.

Новата политика във връзка с Китай бележи тънко калибриран баланс сред двамата в границите на съдружното държавно управление, което назовава Пекин " сътрудник, съперник и систематичен противник ".

" Китай е най-големият независим търговски сътрудник на Германия, само че до момента в който зависимостта на Китай от Европа непрекъснато понижава, зависимостта на Германия от Китай придобива по-голямо значение през последните години ", се споделя в документа.

Правителството съобщи, че не има намерение да " попречва икономическия прогрес и развиване на Китай ".

" В същото време е належащо незабавно да се понижи рискът ", се споделя в документа.

Берлин " следи със угриженост по какъв начин Китай се пробва да въздейства върху интернационалния ред в сходство с ползите на своята еднопартийна система и по този метод да трансформира основите на интернационалния ред, учреден на правила, като да вземем за пример статута на правата на индивида ".

Заради зависимостта си от съветския газ и спиранията на веригата за доставки по време на пандемията, Германия поставя все по-големи старания за диверсификация от Китай.

В първата си тактика за национална сигурност, показана предишния месец, Германия също по този начин упрекна Китай, че работи против немските ползи, слага интернационалната сигурност " под все по-голям напън " и не зачита правата на индивида.

В отчет на немската разследваща организация Китай също е посочен като " най-голямата опасност по отношение на икономическия и научния шпионаж и директните задгранични вложения в Германия ".

По-твърдата линия разтревожи Пекин, само че също по този начин провокира опасения в немската индустрия, която става все по-зависима от Китай.

През последните месеци корпоративни колоси като Volkswagen и Siemens обрисуваха тактики за напредък, които разчитат в огромна степен на китайския пазар.

Шолц акцентира, че Германия " не желае обособяване, а унищожаване на риска ".

Той обаче акцентира устрема на Берлин да диверсифицира комерсиалните си сътрудници, като съобщи, че Германия е " решена интензивно да уголемява икономическите си връзки с Азия и отвън нея ".

След като Съединените щати стегнаха икономическата си политика по отношение на Китай, Пекин се притеснява, че най-големият му сътрудник в Европейски Съюз може да се насочи в същата посока и да употребява видимо благоприличното говорене за " отделяне от риска ", с цел да се откъсне последователно от азиатската стопанска система. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР