Каним всички, които могат да предложат и нови и стари

...
Каним всички, които могат да предложат и нови и стари
Коментари Харесай

Каракачанов очаква оферти за нови и стари изтребители

Каним всички, които могат да предложат и нови и остарели изтребители . Това съобщи военният министър Красимир Каракачанов в Пловдив, където е на посещаване във връзка 75-годишнината от основаване на Парашутната тайфа, чийто правоприемник през днешния ден е 68-ма бригада " Специални сили ", представен от БНР.

Той съобщи, че ще изискат оферта от Израел за нова трансформация Ф-16 (блок-30 ), които са доста по-съвременни от препоръчаните до момента. Те са посочили доста положителни благоприятни условия и точно от този модел Хърватия е закупила съвсем цяла ескадрила .

" Ако новата процедура за избор мине сполучливо през Народното събрание до края на април, пускаме писмата ", изясни военният министър.

Той е безапелационен, че за разлика от други скъпи покупки за армията, които стоят по хангарите, този път тези пари няма да отидат напразно . В този смисъл, два - три месеца изчакване не са проблем, съобщи Красимир Каракачанов.

Поддръжката на наличните изтребители не пречи да бъде определен нов вид изтребител. " Идеята е да бъдат поканени всички, които могат да предложат и нови и остарели изтребители, с цел да си създадем сметката ", сподели в Пловдив министърът на защитата Красимир Каракачанов.

Повод за думите му е провалената процедура за избор на нов изтребител за армията .

Припомняме, на 5 октомври 2017 година депутатите върнаха процедурата по желание на нов вид изтребител . В отчета на комисията по защита, с който се стимулира това решение, имаше условие Министерството на защитата да предложи нова финансова рамка и да актуализира главните предложения като се разшири обсега от компании за придобиване в това число на нови самолети.

Малко по-късно - точно на 6 декември 2017 година имаше покана от страна на военното министерство към съветския консорциум РСК МиГ да удължи ресурса на наличните ни изтребители МиГ 29.

Поканата беше без социална поръчка, тъй като консорциумът е производител и не е дал лиценз за ремонт на своята продукция на друго задгранично дружество. Поканата към РСК МиГ е за договаряния е за 19 декември 2017 година

Малко преди крайния период украинска компания, която не е производител и нямаше надлеждно завършени документи, апелира решението на военното министерство. Покрай празниците опцията да се реагира на техния иск се забави. Искът на украинската компания бе отритнат и от Комисията за защита на конкуренцията.

На 14 март 2018 година стана ясно, че България е избрала съветската самолетостроителна корпорация " МиГ " за ремонт и поддръжка на 15 руски изтребителя МиГ-29 до 2022 година

Според проектите на ръководещите придобиването на нов вид военен аероплан и придобиването на многофункционален патрулен транспортен съд би трябвало да завърши през 2023 година .

Още през 2018 година могат да бъдат дадени 100 хиляди лв. за придобиване и поддръжка на съществена бойна техника за създаване на батальонните групи.

Най-много средства са избрани за придобиване на военен аероплан - 2020 и 2021 година, надлежно - 260 и 240 хиляди лв..

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР