Каним компании от Саудитска Арабия да дойдат и да участват

...
Каним компании от Саудитска Арабия да дойдат и да участват
Коментари Харесай

Борисов кани арабски компании да строят в България

Каним компании от Саудитска Арабия да дойдат и да вземат участие в нашите състезания за инфраструктурни планове . Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който е в египетския курорт Шарм ел Шейх на срещата на върха ЕС-Лигата на арабските страни.

Мотивът на Борисов за поканата към арабския бизнес е, че техните компании п равят по 40-50 км дневно газопроводи . " Да дойдат и да вземат участие в състезания, по този начин както италиански компании, немски. Да притеглим колкото може повече участници ", сподели Борисов.
 Борисов разисква саудитска инвестиция в газовия хъб
Борисов разисква саудитска инвестиция в газовия хъб " Балкан "

С външния министър на Саудитска Арабия

Знаете за смесените предприятия със Саудитска Арабия, сподели той пред публицисти и продължи: " Притеснени сме от черния лист, в който ни вкараха- инвестирахме доста в посолство, и във взаимовръзки . За пръв път отворихме този голям пазар на една от най-богатите страни и извънредно значима в арабския свят. Ако нещо се разклати Саудитска Арабия, Сирия е като пионерска организация спрямо тях ".

Относно мащабите на арабския пазар Борисов даде образец - " предходната седмица за 100 милиарда Щатски долар въоръжение взеха от Индия, за 10 милиарда контракт с Китай . Огромен интерес имат към България, препотвърден - и от краля, и от външния министър ", сподели министър председателят.
 Борисов доста се постарал за срещата на Европейски Съюз с Арабската лига
Борисов доста се постарал за срещата на Европейски Съюз с Арабската лига

Не желал да има скъсани контакти

Борисов чака да бъде призната декларация на срещата на Европейския съвет и Лигата на арабските страни, - без значение от големите разлики, по думите му.

Чест прави на моите сътрудници, които пристигнаха, тъй като някои и не пристигнаха , сподели Борисов.

Само разговорът може да помогне за битка с тероризма, с миграцията - незаконната - каналджиите, трафикантите, следена миграция, от време на време десетки милиони души са подготвени да потегли т, сподели Борисов.

" Инвестициите, образованието - по-късно да се връщат по родните си места и да издигат нивото на живот в своите страни. Културата, религиозните разлики могат да станат място за съгласие ", сподели министър председателят и даде образец със взаимното разкриване с турския министър председател Бинали Йълдъръм на ремонта на единствената в света Желязна църква, която е българска, само че се намира в Истанбул.
 Борисов на срещата на върха ЕС–Арабската лига в Египет
Борисов на срещата на върха ЕС–Арабската лига в Египет

Срещата ще събере за първи път ръководителите от Европейски Съюз и Лигата на арабските страни

Това е един от методите да се преодоляват разликите - в религията, в културните разлики, повтори Борисов. Премиерът на Люксембург показа, че живее с мъж, в този район е немислимо, само че всяка една приемливост единствено носи повече за многообразието, за разликата, сподели още министър председателят.

Тежка среща, само че е по-добре да си приказваме, направляваме , заключи обстановката на срещата на върха Борисов.

Когато развиваш нови другарства или със Саудитска Арабия, с ОАЕ, където България нямаше стъпка десетилетия наред или посолства за 90 години... България е образец по какъв начин работи добре с Турция, по едно и също време с Египет, Ливан, Гърция. Не скапваме другарства в името на нови, а надграждаме. Когато се касае за нашите взаимни планове, позицията ни е толкоз ясна, че никой не си разрешава да пита за нея , мина от дипломацията към енергийните тематики българският министър председател.

" България е извънредно предан член на НАТО и на Европейски Съюз с прагматични връзки за мястото, където се намираме - отвъд Черно море са Турция и Русия. Ако има толкоз ербап някой, може да се оправи ", сподели Борисов.

Запитан дали по време на актуалната среща ЕС-Арабска лига е станало въпрос за миграционни центрове, Борисов сподели: " Деликатен е отговорът. Основната цел е да се влага, да се задържат, образоват, да не се постанова Африка да търси извънреден за живота си излаз посока Европа ".

Относно енергийният план Египет-Кипър-Гърция, той още веднъж бе иносказателен: " Там в тоя район сред всичките тези планове има една близо 100-милионна страна, споделя се Турция ".

Газовият хъб Балкан е нашата цел, той е построен по европейските правила. Жан-Клод го благослови, той подсигурява същите количества да продължим да ги имаме. В случая сме прагматични, имаме Силистар, Азерския газ, интерконектор с Гърция, Румъния, старите тръби, които ще останат празни към Украйна, изреди голям брой енергийни планове Борисов. Малко по-късно запитан непосредствено по кое време ще са подготвени тръбите, той остана безгласен.

Със сърбите интерконектора ни свързва с Хърватия. Не бива да изпуснем опцията да бъдем част от автомагистрала, сподели той.

Попитан за диалога си с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Ибрахим Абдулазис ал-Асаф и по-специално по тематиката за газовия хъб, министър председателят Борисов посочи, че желанието ни е да притеглим повече участници в състезанието, които да са и с голям опит. Газовият хъб е по европейски пример, той подсигурява същите количества, които сега имаме, да имаме и отсега нататък, не става дума за ново количество газ в България, сподели още българският министър председател. Той добави, че до юни се чака да стартира първата копка на интерконектора с Гърция , който е значим за диверсификацията на газовия хъб Балкан.

Когато има газ и бъде придобит - дали е в Египет, дали в Израел - в случай че нямаме тръби единствено ще слушаме , че някъде е придобит, сподели Борисов. Ако няма хъб, думата пренос е неразрешена. За това газовият хъб е блажен от Европейска комисия. За него сме си стиснали ръцете. Знаят, че се борим за него, той подсигурява да остане същото количество газ, както до момента, повтори Борисов.

Той не отговори на въпрос за наложеното несъгласие върху Изборния кодекс от президента Румен Радев. Когато взимаш страна на една партия, за сметка на друга, се превръщаш в политически водач, сподели ядосано Борисов на журналистическа имитация за президента Румен Радев, че няма своя партия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР