Кандидатите за шофьори в Австрия вече няма да могат да

...
Кандидатите за шофьори в Австрия вече няма да могат да
Коментари Харесай

Австрия отмени тестовете за шофьори на турски език

Кандидатите за водачи в Австрия към този момент няма да могат да попълнят теоритичния тест на турски език, заяви през уикенда транспортното министерство, като се стимулира с цената на преводите, съобщи Агенция Франс Прес.

От съвсем 300 000 теоретични теста попълнени предходната година едвам 3631 са били на турски език – или към 1,2%.

Но транспортното министерство, което съгласно съдружното съглашение се управлява от представител на крайнодясната Партия на свободата, разгласи, че е прекомерно скъпо да се поддържа тест, полаган от относително дребен % кандидат-шофьори.

„ Всеки спомагателен език коства на страната 5-цифрена сума (в евро), което е безпричинно “, съобщи транспортният министър Норберт Хофер. Той уточни, че ще продължи да е допустимо попълването на листовките на шофьорсикте изпити на британски, хърватски и словенски.

„ Естествено, че става въпрос за цената, само че за мен също така е значимо да се откри на кои езици е рационално да се поставят изпитите “, сподели Хофер, като уточни че премахването на турския език е „ окуражаване за учене на немски “.

Решението идва във време на дълготрайно напрежение сред Австрия и Турция.

Австрийският канцлер Себастиан Курц изка Европейски Съюз да приключи договарянията с Турция за участие в съюза, което гневи турския президент Реджеп Ердоган, показва Би Би Си.

През май 2017 година този яд докара до турско несъгласие върху съдействието на НАТО с Австрия, която не е членка на алианса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР