Кандидатите за президентските избори в Русия вече са ясни. Сред

...
Кандидатите за президентските избори в Русия вече са ясни. Сред
Коментари Харесай

Изборите в Русия: Путин и седемте джуджета

Кандидатите за президентските избори в Русия към този момент са ясни. Сред тях има опитни експерти и млади бунтари. Единственото, което ги сплотява е фактът, че всички те нямат никакви шансове, написа Роман Гончаренко за " Дойче веле ".

На изборите през 2000 година, когато Владимир Путин беше определен за първи път за президент, имаше общо 11 претенденти. След това техният брой фрапантно понижа. Някои критици преди време споделиха, че Кремъл е лимитирал листата на претендентите. Изглежда, че в този момент Русия се завръща към старите времена. В оповестения лист за президентските избори на 18 март 2018 година има общо осем претенденти - два пъти повече спрямо 2008 година.

Кремъл е угрижен за изборната интензивност

Големият брой претенденти може да се изясни с това, че Кремъл е угрижен за изборната интензивност. Защото единствено един претендент изпъква пред останалите. Според анкетите на държавните социологически институти, Владимир Путин е еднопосочен любимец. Според анкетите, 70 % от руснаците желаят да изберат за четвърти път 65-годишния някогашен офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) за президент на Русия. При подобен рейтинг, неговите противници наподобяват напряко като джуджета.

По всичко наподобява, че руснаците не демонстрират огромен интерес към избори с предупреден резултат. Още по време на изборите през 2016 година изборната интензивност понижа фрапантно. В Москва гласоподаваха едвам 35 % от имащите право на глас. Наблюдателите считат, че Кремъл се пробва да усили интригата към изборите с нови лица, без обаче да заплашва успеха на Путин. Защото най-силният му съперник, опозиционният политик Алексей Навални не е позволен до изборите поради влезнала в действие присъда против него. Самият Навални счита, че по този метод Кремъл желае да го изключи като противник на Путин и прикани за протест на изборите.

Павел Грудинин - новакът

Лидерът на комунистите Генадий Зюганов, който към този момент е на възраст, не се кандидатира. Сред претендентите за президентския пост има както опитни политици, по този начин и нови лица. Сред тях изпъква Павел Грудинин. 57-годишният политик и началник на едно земеделско дружество край Москва изненадващо беше номиниран от комунистическата партия, макар че не членува в нея. Анализаторите предвиждат, че той ще завоюва шест % от гласовете и може да се класира на второ място след Путин. Някои наблюдаващи обаче считат, че Грудинин може да завоюва много повече гласове, тъй като доста руснаци харесват неговите умерени възгледи. Очевидно и Кремъл се притеснява, че Грудинин може да вгорчи успеха на Путин и държавните медии го нападнаха изключително остро. И то не поради обстоятелството, че той величае Сталин, а поради негови банкови сметки в чужбина.

Владимир Жириновски - демагогът

Основният съперник на Грудинин за второто място е Владимир Жириновски, който е и най-възрастният измежду тазгодишните претенденти за президентския пост. 71-годишният водач на дяснопопулистката либарално-демократичаска партия на Русия се кандидатира за президентския пост още през 1991 година. Жириновски официално е в съпротива, само че от дълго време е част от истаблишмънта и е правилен на линията на Кремъл. Неговите изяви, при които той обича да заплашва Запада с нуклеарен удар, са неотменна чест от съветските ток-шоута. В съпоставяне с него, Путин наподобява сдържан и здравомислещ. Жириновски обаче не е същински съперник и съперник на Путин.

Григорий Явлински - остарелият либерал

Също като Жириновски, и Григорий Явлински се пробва от дълго време да стане президент. Той е на същата възраст като Путин - на 65 години. Явлински е в политиката от началота на 1990-те години. Той е съосновател на дяснолибералната партия Яблоко и през 2000-та година завоюва седем % от гласовета и се класира на трето място. Има имидж на либерал с прозападни възгледи, само че по този начин и не съумява да завоюва на своя страна необятни пластове от популацията. Делът на неговите гласоподаватели даже понижава.

Борис Титов - покровителят на предприемачите

Борис Титов е на 57 години и е един от най-младите претенденти за президентския пост. През 2000-та година той завоюва 1,5 % от гласовете. Вероятно този път ще реализира доста по-добър резултат. Той съставлява младата дяснолиберална " Партия на растежа ", която не играе особена роля в съветската политика и до момента въобще не е постигала огромни изборни резултати. По поръчка на президента Путин, Титов се грижи за правата на съветските бизнесмени от 2012 година насам. В сегашната конкуренция той се пробва да завоюва демократичните стопански пластове от популацията.

Сергей Бабурин - националистът

Сергей Бабурин се появява на тези избори като спомен от далечното минало. През 1990-те години той е заместник-председател на Народното събрание. Впоследствие обаче известният реакционер остава в сянка. Бабурин е ръководител на националноконсервативната партия " Руски обществен съюз ", която поддържа вътрешната и външната политика на Путин.

Ксения Собчак - " една против всички "

36-годишната Ксения Собчак е необикновен случай, освен тъй като е единствената жена измежду претендентите. Тя е щерка на някогашния кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, който минава за политически наставник на Путин. Ксения Собчак стана известна първо в шоу-бизнеса. Впоследствие се разви като публицист с опозиционни възглади. Тя обаче не е професионален политик.

Ксения Собчак води предизборната си акция под мотото " Една против всички " и се пробва да завоюва на своя страна протестните гласоподаватели. Собчак има демократични възгледи и внимателно подлага на критика шефа на Кремъл. След като разгласи кандидатурата си, тя има съвсем безграничен достъп до медиите. Мнозина правят оценка този факт, като сигнал, че се употребява с протекциите на Кремъл. Наблюдателите допускат, че Собчак би трябвало да завоюва на своя страна недоволните млади поддръжници на Навални. Ксения Собчак обаче мощно поляризира и надали ще завоюва доста гласове.

Максим Сурайкин - различният болшевик

Сред новите лица в тези президентски избори е и Максим Сурайкин. 39-годишният Сурайкин е ръководител на учредената през 2009 година партия " Комунистите на Русия ", която се предствавя като опция на одобрената комунистическа партия. Партията на Зюганов упреква партията " Комунистите на Русия ", че е план на Кремъл, чиято цел е да отслаби старите комунисти. Независимо дали са възрастни или млади, претендентите имат нещо общо между тях: те нямат никакъв късмет. Въпреки огромния брой претенденти, сегашните президентски избори не се отличават от доста предходни, извоювани от Путин.
``
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР