Кандидатите за кмет на Истанбул се изправиха един срещу друг

...
Кандидатите за кмет на Истанбул се изправиха един срещу друг
Коментари Харесай

За пръв път от 17 години опозицията в Турция даде отпор на Ердоган в телевизионен дебат

Кандидатите за кмет на Истанбул се изправиха един против различен нощес (16 юни) в исторически ефирен спор - първият откакто партията на Реджеп Тайип Ердоган пристигна на власт през 2002 година, съобщи БГНЕС.
Кандидатът на ръководещата Партия на справедливостта и развиването и някогашен министър председател на Турция Бинали Йълдъръм, който е считан за извънредно правилен на Реджеп Ердоган, се изправи против главния опозиционен претендент на Републиканската национална партия Екрем Имамоглу седмица преди повторното гласоподаване на 23 юни.
Партията на справедливостта претърпя шоково проваляне на локалните избори на 31 март в Истанбул и Анкара, откакто управляваше и двата града от 1994 година насам. Имамоглу, някогашен регионален кмет, завоюва с към 13 000 гласа против Йълдъръм. Но висшият изборен орган на Турция разпореди наново осъществяване на изборите в Истанбул след предизвикателство от страна на Партията на справедливостта, която твърди, че има подозрителни гласове и нередности.
Йълдъръм съобщи по време на телевизионния спор, че " гласовете са били откраднати " от него. Но Имамоглу настоя, че е " определен за кмет ", добавяйки: " Има демократична битка за правата на 16 милиона, които са били конфискувани ".
Дебатът беше първият от октомври 2002 година, когато Ердоган и Денис Байкал взеха присъединяване в сходно събитие преди общите избори през ноември същата година. Дебатът продължи съвсем три часа и се излъчваше онлайн по главните новинарски канали.
Имамоглу удари Партията на справедливостта като сподели, че може да дава обещания на гласоподавателите, само че защото партията към този момент е била на власт от 25 години, Йълдъръм " няма право ". Йълдъръм уточни предишното си като министър на превоза и министър-председател, когато е управлявал огромни транспортни планове в Истанбул, като да вземем за пример подземния железопътен тунел, който свързва двете страни на Босфора от октомври 2013 година.
По-рано в неделя Ердоган наподобява омаловажи смисъла на гласуването за партията си, като уточни, че тя управлява 25 от 39 общини в област Истанбул. " Изборите след една седмица са единствено за кмет ", сподели Ердоган, описвайки вота като " единствено смяна във витрината на магазина ", като омаловажи мощния интерес на задграничните медии към гласуването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР