Кандидатът за президент на Бразилия Лула да Силва леко увеличи

...
Кандидатът за президент на Бразилия Лула да Силва леко увеличи
Коментари Харесай

Лула все още води пред Болсонару седмици преди балотажа

Кандидатът за президент на Бразилия Лула да Силва леко усили преднината си пред настоящия президент Жаир Болсонару  преди балотажа на 30 октомври.

Това демонстрират резултатите от изследване на социологическата компания IPEC, оповестено в понеделник от " Ройтерс ".

Подкрепата на гласоподавателите за Лула доближи 51% против 42% за Болсонару, в съпоставяне със надлежно 51% и 43% в предходното изследване.

Проучването на IPEC интервюира 2000 души на 8-10 октомври и има граница на неточност от 2 процентни пункта нагоре или надолу. IPEC беше една от няколкото социологически компании, подложени на критика за подценяване на поддръжката за Болсонару в гласуването на първия тур при започване на този месец.
 Лула води с малко пред Болсонаро
Лула води с малко пред Болсонаро

Вторият тур е на 30 октомври

Припомняме, че Лула завоюва само че   не съумя да събере повече от 50 % от годните гласове, нужни за попречване на балотаж.

Той получи 48, 43% против 43, 2% за Болсонару. 

Сега гласоподавателите разполагат с няколко седмици - до 30 октомври, с цел да решат кой от двамата да управлява Бразилия. Спечелването още на първи тур постоянно е било сложна задача за всеки претендент - за финален път това се случи преди 24 години.

За Лула - който не съумя да се кандидатира на изборите през 2018 година, тъй като беше в пандиза, откакто беше наказан по обвинявания в корупция - това съставлява удивително завръщане. А Болсонару, за който социологическите изследвания посочваха, че е надалеч зад Лула, ще се зарадва на обстоятелството, че потвърди, че социолозите бъркат. 

Двамата прекараха огромна част от акцията в замяна на обиди. В последния ефирен спор преди гласуването Болсонаро назова Лула апаш, имайки поради обвиняванията в корупция, поради които той заставам в пандиза 580 дни, преди присъдата му да бъде анулирана. Лула още веднъж назова Болсонаро вманиачен. Гласуването, в което можеха да вземат участие 156 милиона гласоподаватели, мина без принуждение или огромни произшествия в най-голямата страна в Латинска Америка.
 Лула да Силва още веднъж усили преднината си пред Болсонару
Лула да Силва още веднъж усили преднината си пред Болсонару

Седмици преди президентските избори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР