Кандидатът за министър-председател чл.-кор. проф. Николай Габровски отправи покани за

...
Кандидатът за министър-председател чл.-кор. проф. Николай Габровски отправи покани за
Коментари Харесай

Проф. Габровски към ДБ: Да намалим радикализацията! Христо Иванов: Няма да подкрепим кабинета ви

Кандидатът за министър-председател чл.-кор. проф. Николай Габровски насочи предложения за срещи с представители на всички парламентарни групи в 48-ото Народно заседание. По време на срещите проф. Габровски ще показа визията си за сформиране на държавно управление с първия мандат и ще потърси поддръжка за подобен.

 

Първата му среща през днешния ден е с „ Демократична България “. Заедно с проф. Габровски бяха ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и зам.-председателят на партията Томислав Дончев. От страна на Демократична България бяха съпредседателите на обединението Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Смятам, че тази стъпка на благосклонност е много основна, съобщи проф. Габровски.

 

" Да се опитаме тази радикализация, която е повече от забележима, да я понижим ", акцентира той. Може би е време за по различен метод и се надявам поръчките, които давам, ще бъде отворена врата към повече консенсус, към повече експертност “, сподели той.

 

Проф. Габровски акцентира, че предлагания от него кабинет е " гражданска самодейност ", в която министрите ще са отдалегени от партиите.

 

От срещата стана ясно, че издигнатият от ГЕРБ претендент за министър-председател Николай Габровски и Демократична България имат доста допирни точки и макар безапелационната позиция на обединяването, че няма да поддържа държавно управление с първия мандат.

" Вие влизате на един извънредно сложен терен, само че в случай че успееете да съставите държавно управление, това ще бъде триумф за страната ни ", съобщи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

 

От диалога сред двете политически сили се разбра, че ГЕРБ счита да изготви документ, който да заложи целите на бъдещото държавно управление, които пък ще се нареждат към приемането на законите по Плана за възобновяване и резистентност, приемането на България в " Шенген " и еврозоната и тематиките, свързани с върховенството на правото. Кабинетът пък ще бъде формиран напълно от специалисти, хора с положително име, изясни Габровски. " Някои от имената, които към този момент са приобщени, са с безспорна известност и ще бъдат гаранти, че ще се работи по точките, които говорихме и за цялостната ни интеграция в евроатлантическите структури ", съобщи в края на срещата той.

 

" Ние се отзоваваме на тази покана, с цел да изразим нашето почитание, сподели още той. „ Ние почитаме вашите старания и изключително персонално. Инвестирате целия си обществен и професионален капитал “, сподели при започване на срещата, траяла 24 минути, Христо Иванов.

 

„ Ние няма да подкрепим първия мандат, само че това нищо нищо общо с Вас “, съобщи Иванов. „ Ние бяхме сложили един елементарен лист от цели, свързани с върховенството на закона, със сигурността и с модернизацията на страната “, разясни той. Реформата на прокуратурата, която изисква конституционна смяна, този диалог не сме го започвали, сподели още Христо Иванов.

 

В момента в пленарна зала тече сватбарско наддаване, нас ни безпокоят сигнали, че в ГЕРБ има подозрения във опцията да се вкарват електронни обществени услуги, сподели още съпредседателят на Демократична България.

 

„ Дебатът за Изборния кодекс не се отрази добре на опцията в България да има електронно ръководство “, съобщи още Христо Иванов.

 

„ За мен е най-лесно в случай че се фиксират няколко съществени полезности “, сподели проф. Габровски.

 

„ България няма потребност от нови избори, в случай че влезем в режим на избори, ще изгубим пари по Плана за възобновяване “, съгласно професор Габровски. Той повдигна тематиките за Шенген и еврозоната. „ Опасявам се, че някои гласове срещу еврозоната стават все по-силни “, акцентира той. Той заявява цялостна поддръжка към " Демократична България " по въпроса за правосъдната промяна.

 

В мое лице ще срещнете поддръжка на вашите начинания, обърна се професорът към „ Демократична България “. „ Ако не се осъществя първия мандат, вероятността за втория мандат да се осъществя е много ниска, а третият мандат е рисков “, съобщи още проф. Габровски.

 

" Ние имаме потребност от работещо държавно управление ", уверен е проф. Габровски. Той посочи, че ще бъде направен документ с неговата визия за развиване на страната. Христо Иванов уточни от своя страна, че Демократична България е подготвен да работи с проф. Габровски по съответни цели. 

 

Проф. Габровски показа, че към този момент има съответни имена за министри. " Някои от имената са с безспорна известност ", сподели още той. 

 

„ Най-голям късмет да се осъществя нещо свястно за България и да не се отиде на избори, на процедура има с първия мандат “, сподели в умозаключение Габровски.
 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР