Кандидат-депутатите от БСП сами си финансират кампанията Партиите от кабинета

...
Кандидат-депутатите от БСП сами си финансират кампанията Партиите от кабинета
Коментари Харесай

Партията на Петков с дарения за изборите за близо 300 хиляди лева

Кандидат-депутатите от Българска социалистическа партия сами си финансират акцията
Партиите от кабинета „ Петков “ са с най-големи дарения за предизборната акция, демонстрира инспекция на БГНЕС на данните досега в Единния указател по изборния кодекс (ЕРИК) на уеб страницата на Сметната палата.

Досега коалиция „ Продължаваме промяната ” е получила парични дарения от 5 и 6-цифрени суми за финансиране на предизборната акция за изборите на 2 октомври 2022 година, а партия „ ИТН “ – дарения от 5-цифрени суми.

Политическа партия е получила парично подаяние от 100 000 лева от Светозар Георгиев Георгиев, за което е посочено, че са от продажба на акции. Коалицията е получила 50 000 лева от Георги Христов Дочев, като произходът на паричните средства е от продажба на акции на LucidLink Corp. 50 000 лева в интерес на Политическа партия е дарил и Васил Александров Терзиев от продажба на акции. 20 000 лева от дивиденти и продажба на парцели е дарил Георги Бончев Павлов.

По 10 000 лева на Политическа партия са дарили Христо Валентинов Борисов (от заплата, „ Пейхоук “ ЕООД), Матеос Левон Матеосян (от персонални спестявания), Христо Димитров Тенчев (от заплата и дивиденти), Атанася Иванова Бораджиева-Ангелова (от спестявания), Васил Николаев Чакъров (от трудови възнаграждения) и Боян Йорданов Бойчев (от спестявания).

Даренията в размер от 10 000 до 100 000 лева са маркирани в интервала от 12 август 2022 година до 2 септември 2022 година, като в рубрика „ Цел “ за всяко едно от тях е посочено, че е предоставено на Политическа партия „ Без изискване “.

„ ИТН ” е получила парично подаяние за реализиране на задачите на партията от 30 000 лева от Димитър Иванов Данаилов, като произходът на средствата е от предоставени услуги, заплатени през месец август 2022 година в качеството му на юрист на свободна процедура. Виктор Александров Рашев е дарил за реализиране на задачите на партията 10 000 лева от дивиденти от търговски сдружения от 2022 година

От Има Такъв Народ са показали и заявления за произхода на средствата, с които претенденти за народни представители са финансирали акцията си.

Александър Атанасов Александров е отбелязал, че е употребявал 10 000 лева за финансиране на акцията си, като е показал, че те са от хонорари. Драгомир Стефанов Петров също е упоменал, че е употребявал парични средства в размер на 10 000 лева, за които е показал, че са от спестявания.

Таня Пламенова Тимева е употребила персонални спестявания на стойност 5 000 лева, а Александър Николов Вълчев – 3 000 лева от трудови хонорари в интервала 2010 – 2022 година

Коалиция „ Български напредък “ е получила парично подаяние на стойност 2 800 лева от Георги Николов Личев. Посочено е, че предоставеното подаяние е по отношение на предизборната акция на обединението за изборите за народни представители на 2 октомври, а произходът на средствата е от спестявания от заплати.

Коалиция „ Демократична България – Обединение “ е получила подаяние от 200 лева от Васил Йовчев Йовков за акция 2022, както и 50 лева от Детелин Колев Койчев.

Трима претенденти за народни представители са подали заявления за произхода на средствата, които са вложили в предизборната си акция. Надежда Димитрова Бачева е употребила 2 100 лева от персонални спестявания, Ивелин Стоянов Стоянов – 595,20 лева, а Мартин Димитров Димитров – 400 лева

В Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ са постъпили парични средства от общо 8 донори, като за всяко едно от тях е посочена цел „ 48 Народно събрание “. Тодор Георгиев Йорданов е дарил 1 000 лева, спестени от работни заплати. Стефка Колева Минчева, Божидар Димитров Минчев, Десислав Венелинов Десподов, Стефан Косев Косев и Любен Павлов Попов са дарили в интерес на обединението по 700 лева. По 400 и по 300 лева са дарили надлежно Иван Жечков Калоянов и Диана Сивенова Михалева.

26 са общо претендентите за депутати от „ Българска социалистическа партия за България “, които са подали информация в Сметна палата за финансиране на предизборната си акция.

Кристиан Иванов Вигенин е финансирал предизборната си акция два пъти по 2 112,30 лева, или това са общо 4 224,60 лева, като в декларацията е показал, че сумите са от „ заплата “ и „ персонални средства “.

По 1 000 лева са употребявали за финансиране на акцията си претендентите за народни представители Нора Десиславова Стоянова, Елисавета Донева Досева, Искра Пламенова Иванова, Мариан Савов Савов, Микаел Врамшабух Чакълджиян и Асен Иванов Ласонин.

Иван Кръстев Кръстев е декларирал, че е употребявам парични средства на стойност 960 лева

По 700 лева са вложили в предизборната си акция претендентите за депутати Евгения Евгениева Леополдова, Павел Валентинов Караиванов, Светослав Димитров Минчев, Светослава Димитрова Борисова, Стефан Борисов Живков, Тодор Йорданов Тодоров, Александър Горчев Александров, Аян Джошкинов Мехмедов, Данаил Тодоров Костадинов, Даниел Атанасов Дончев и Даниела Илиева Пенчева.

Кандидатите Сашко Иванов Лозанов, Ирин Деянов Арбалов, Велина Димитрова Атанасова, Владимир Любомир Грамовски и Галина Куманова Господинова са финансирали акцията си с по 600 лева всеки.

Най-малко средства за предизборната си акция са вложили претендентите Емил Минков Хумчев – 500 лева и Алекс Цеков Гигов – 400 лева

На този стадий липсват данни в ЕРИК коалиция ГЕРБ-СДС, партия „ Движение за права и свободи “ и партия „ Възраждане “ да са получили дарения за финансиране на предизборната акция за изборите за нов парламент, които ще се проведат на 2 октомври.

От Сметна палата обясниха, че е допустимо или към момента да не е подадена съответната информация, или просто да няма постъпили средства от донори, или претенденти за народни представители. Подаването на документи за получени дарения продължава през цялата предизборна акция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР