Канадският режисьор Жан-Марк Вале почина внезапно на 58-годишна възраст, съобщиха

...
Канадският режисьор Жан-Марк Вале почина внезапно на 58-годишна възраст, съобщиха
Коментари Харесай

Канадският режисьор Жан-Марк Вале почина на 58-годишна възраст

Канадският режисьор Жан-Марк Вале умря ненадейно на 58-годишна възраст, оповестиха международните организации.

Вале е притежател на премията " Еми " за сериала на НВО " Големите дребни неистини " има и номинация за " Оскар " за " Клубът на купувачите от Далас ".

Режисьорът е родом от Монреал, Квебек. В началото на кариерата си се посвещава на късометражното кино. През 1995 година прави дебют в пълнометражните филми с трагичния трилър " Black List ", само че интернационалното самопризнание идва с " C.R.A.Z.Y. ". Филмът получава четири награди " Genie " в Канада, измежду които за най-хубав филм, сюжет и режисьор, напомня " Площад Славейков ". Следват " Младата Виктория " и " Кафе дьо Флор ", само че за най-големия му кино триумф се смята " Клубът на купувачите от Далас " от 2013 година Продукцията е основана на обстоятелства от живота на Рон Уудруф, електротехник от Далас, който през 1986 година схваща, че е болен от СПИН и му остава месец живот.

Следва акомодация на мемоарния разказ " Wild " с присъединяване на Рийз Уидърспун и Лора Дърн. Филмът има три номинации за " Оскар ", само че не печели нито една премия от Американската кино академия.

През 2017 година Вале се обръща към телевизионното изкуство със сериала " Големите дребни неистини ", който му носи " Еми " за постановка и премия от Гилдията на американските режисьори. Продукцията с присъединяване на Никол Кидман, Рийз Уидърспун, Шейлийн Удли и Зоуи Кравиц е притежател на общо осем " Еми " и четири Златни глобуса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР