Канада стана последната страна от разузнавателния съюз Пет очи, която

...
Канада стана последната страна от разузнавателния съюз Пет очи, която
Коментари Харесай

Канада забрани на Huawei да участва в изграждането на 5G мрежата

Канада стана последната страна от разследващия съюз " Пет очи ", която забрани на китайския софтуерен колос Huawei да взе участие в построяването на 5G мрежата в страната. Решението на канадските управляващи също по този начин включва и

" Ние имаме намерение да изключим Huawei и ZTE от нашите 5G мрежи ", сподели министърът на промишлеността Франсоа-Филип Шампан в Отава. " Доставчиците, които към този момент имат конфигурирано това съоръжение, ще би трябвало да спрат потреблението му и да го отстранен според проектите, които разгласяваме през днешния ден ", добави Шампан.

Министърът също по този начин разясни, че от фирмите ще се изисква да отстранен своите 5G уреди до юни 2024 година Средствата, които са вложили в технологията, и тези за премахването й няма да бъдат възобновени. Компаниите, които употребяват 4G съоръжение, което е предоставено от една от двете китайски компании, би трябвало да спрат да го употребяват до края на 2027 година
Реклама
Решението на канадските управляващи идва, откакто телекомуникационните компании в страната към този момент избраха да употребяват 5G съоръжение на други компании. През 2020 година два от най-големите телекоми в северния комшия на Съединени американски щати - Bell Canada и съперникът Telus, се сплотиха с шведската Ericsson и финландската Nokia, с цел да изградят телекомуникационни мрежи от пето потомство. Те взеха решение да не работят с Huawei, макар че и двете компании си сътрудничиха с китайската група за построяването на 4G мрежата. През декември Huawei съобщи, че канадските телекоми са похарчили повече от 700 млн. $ за своите технологии.

Китайската реакция не се забави, като представител на държавното управление се разгласи срещу решението. " Ще вземем всички нужни ограничения, с цел да защитим законните ползи на китайските компании ", сподели представителят на външното министерство Уан Уенбин, представен от Reuters.

Говорител на китайското посолство в Канада сподели, че хипотетичните опасения за сигурността са " предлог за политическа операция ", и отхвърли обвиняванията. Алихан Велши, вицепрезидент по корпоративните въпроси на Huawei в Канада, сподели в изявление за Canadian Broadcasting, че компанията към момента чака да чуе " какви закани за националната сигурност съгласно тях съставлява Huawei ". Велши изясни, че Huawei към момента има 1500 чиновници в Канада, най-вече в научноизследователска и развойна активност, и продава мобилни телефони. Той добави, че това няма да се промени макар възбраната.
Защо Канада се забави толкоз?
Решението не е изненадващо. Ако може да става дума за изненада, то тя идва от това, че възбраната се забави толкоз доста. Тя беше отлагана поради дипломатическото напрежение сред Канада и Китай. Останалата част от мрежата " Пет очи " - която се състои от
Китайската компания отхвърля обвиняванията Източник: Reuters Реклама
През септември 2018 година Канада за първи път разгласи, че ще преразгледа вероятните закани за националната сигурност при приемането на съоръжение на Huawei. След това през декември същата година основният финансов шеф на Huawei Мън Ванджоу беше арестувана в Канада по заповед за арест, пристигнала от Съединени американски щати. Това сътвори дълготраен спор с Китай, който най-сетне завърши предишния септември с освобождението на Мън.

Мън Ванджоу беше арестувана през декември 2018 година във Ванкувър, откакто съд в Ню Йорк издаде заповед за арест под предлог, че се е пробвала да прикрие опитите на свързани с Huawei компании да продават съоръжение на Иран в нарушаване на глобите на Съединени американски щати. Изпълняващият длъжността прокурор на Съединени американски щати Никол Боекман сподели, че Мънг е " поела отговорност за главната си роля в поддържането на скица за машинация на международна финансова институция ".

Китай не пропусна да отговори на случилото се с дъщерята на създателя на Huawei Рен Женгфей, като дни откакто тя беше задържана такава орис сполетя и двама канадци, които живеят в азиатската страна. Арестуваните Майкъл Ковриг и Майкъл Спавор бяха освободени в същия ден като Мън.

Драмата с екстрадицията беше главен източник на различия сред Пекин и Вашингтон, като китайските чиновници нееднократно заявяваха, че делото би трябвало да бъде прекъснато, с цел да се постави завършек на дипломатическата задънена улица.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Транспорт 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Транспорт 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Политика Реклама
Това обаче не беше единствената оспорвана точка сред двете страни. През 2018 година Китай, най-големият покупател на маслодайни семена в света, забрани доставките от две канадски компании за експорт на рапица, потвърждавайки, че в пратките са открити вредители. Едва предходната седмица китайските управляващи анулираха възбраната.

Канада е най-големият производител и експортьор на рапица в света, само че през предходната година реколтата в страната беше най-малка от 13 години. Това накара купувачите да търсят различни източници на доставки и оказа помощ за рекордните международни цени на маслото от рапица.

" Приветстваме това решение за унищожаване на рестриктивните мерки и неотложно възобновяване на двете компании, с цел да им позволим да изнасят канадски семена от рапица ", споделиха в изказване канадският министър на търговията Мери Нг и министърът на земеделието Мари-Клод Бибо. " Това ще усъвършенства настоящия дефицит на рапица на вътрешния пазар. Основните вносители на рапица в Китай са Канада и Русия и в този момент съществуват огромни опасности за доставките от Русия ", сподели анализаторът на Haitong Futures Конг Линчи.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР