Камила – втората съпруга на Чарлз, ще бъде кралица-консорт. Тази

...
Камила – втората съпруга на Чарлз, ще бъде кралица-консорт. Тази
Коментари Харесай

По волята на Елизабет II: Съпругата на Чарлз получава титла, която не ѝ дава никакви правомощия на владетел

Камила – втората брачна половинка на Чарлз, ще бъде кралица-консорт. Тази купа тя получава с благословията на кралица Елизабет II. Въпреки това „ кралица-консорт “ не дава на Камила никакви пълномощия на държател. Това е по този начин заради обстоятелството, че Камила е втора брачна половинка на Чарлз, след трагичната гибел на принцеса Даяна.

Съпругата на Чарлз, Камила, херцогинята на Корнуол, ще бъде кралица-консорт – купа, която тя получи с благословията на кралица Елизабет II след години на разногласия, датиращи още от времето преди тя да се омъжи за принц Чарлз, заяви Асошиейтед прес.

Невинаги е било несъмнено, че 75-годишната Камила ще одобри купата, макар че тя не ѝ дава никакви пълномощия на държател, написа Българска телеграфна агенция.

Макар че брачната половинка на краля обичайно е коронована за кралица, въпросът каква купа ще има Камила, когато Чарлз стане крал, стоеше от години поради деликатната обстановка, че тя е негова втора брачна половинка и скръбта, която заля Англия, след гибелта на някогашната му брачна половинка, принцеса Даяна, починала в автомобилна злополука през 1997 година

Чарлз и кралското семейство действаха деликатно по този въпрос, имайки поради трайното публично разбиране на Камила като „ третия човек “, разрушил брака сред Чарлз и обичаната принцеса на народа.

Но през десетилетията Камила завоюва огромна част от английската общност с дискретността си, практичния си метод и лоялността към брачна половинка си.

Когато Камила и Чарлз подписаха брак на скромна гражданска гала през 2005 година, тя в действителност стана новата принцеса на Уелс – купата на Даяна – само че вместо това се наричаше херцогиня на Корнуол.

Години наред чиновници на двореца твърдяха, че Камила е имала желание да бъде известна като „ принцеса-консорт “ – вместо обичайна „ кралица-консорт “ – когато Чарлз се възкачи на трона.

Няма казус за купата принцеса-консорт, която съгласно известията е била препоръчана от кралските чиновници. Подобната купа „ принц-консорт “ е употребена единствено един път – за принц Алберт, брачен партньор на кралица Виктория, управлявала от 1837 до 1901 година

В изявление за Ен Би Си през 2010 година Чарлз е запитан дали Камила ще стане „ Кралица на Англия, в случай че и когато станете монарх “. Той се поколеба, до момента в който отговаряше: „ Това е… Ще забележим, нали? Може и да е по този начин. “

Въпросът беше позволен, когато Елизабет съобщи, че желае Камила да бъде наричана кралица-консорт, откакто синът ѝ стане крал. Това беше удостоверение, че кралското семейство приема Камила като почитан старши член, и беше необятно възприето като ход на Елизабет, който да обезпечи равномерен преход към ръководството на Чарлз.

„ Когато един ден синът ми Чарлз стане крал, знам, че ще дадете на него и на брачната половинка му Камила същата поддръжка, каквато дадохте на мен; и откровено искам, когато пристигна това време, Камила да бъде известна като кралица-консорт, защото тя продължава своята вярна работа “, съобщи Елизабет през февруари 2022 година, когато означи 70-годишнината от ръководството си.

Чарлз съобщи, че двамата с Камила „ надълбоко осъзнават тази чест “. „ Когато се стремяхме дружно да служим и поддържаме Нейно Величество и хората от нашите общности, моята скъпа брачна половинка беше моята лична непоколебима поддръжка от самото начало “, сподели той.

Последната кралица-консорт в английската история е брачната половинка на Джордж VI – кралица Елизабет, известна в по-късните си години като кралицата майка, откакто щерка ѝ става монарх през 1952 година

Според обичая новата купа на Камила ще бъде оповестена по време на коронацията на Чарлз, макар че това може да бъде пропуснато.

Родена като Камила Розмари Шанд на 17 юли 1947 година, тя произлиза от аристократи с дълги и тесни връзки с английското кралско семейство. Нейната прабаба, Алис Кепел, е била сантиментална партньорка на крал Едуард VII.

Тя се среща с Чарлз на мач по поло през 1970 година, когато е на 23 години, а той е считан за най-подходящия ерген във Англия. Двамата незабавно се сближават и до края на 1972 година Чарлз се влюбва до уши. Но романтиката е прекратена от осеммесечната му военноморска работа.

В негово неявяване Камила се омъжва за дългогодишния си другар, армейския офицер Андрю Паркър Боулс, през 1973 година Двойката се развежда през 1995 година, малко откакто Чарлз дава взривоопасно телевизионно изявление, в което признава за спекулация с Камила. Чарлз и Даяна се развеждат през идната година.

Чарлз и Камила изчакват още девет години, до момента в който сключат брак през 2005 година на частна гала.

Оттогава Камила поема десетки кралски отговорности. Тя е патрон или президент на повече от 90 благотворителни организации и демонстрира необикновен интерес към работата с животни, насърчаването на грамотността и овластяването на дамите. Тя също по този начин е намерила свое място като обществен представител, печелейки почитание посредством акции по сложни въпроси като половото принуждение над дами и домашното принуждение.

През 2021 година тя произнесе тирада, която мнозина нарекоха знакова, призовавайки „ мъжете в нашия живот “ да се ангажират с правата на дамите и изразявайки състрадание към фамилиите на убити дами.

През същата година Бъкингамският замък акцентира ролята на Камила като върховен член на кралското семейство, като я направи кралска дама на най-благородния Орден на жартиерата – най-висшия рицарски медал във Англия.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР