Камерният ансамбъл “Софийски солисти“ е 22-ият носител на наградата Аполон

...
Камерният ансамбъл “Софийски солисти“ е 22-ият носител на наградата Аполон
Коментари Харесай

“Софийски солисти“ е 22-ият носител на наградата "Аполон Токсофорос



Камерният отбор “Софийски солисти “ е 22-ият притежател на премията " Аполон Токсофорос ". Тя се присъжда от фондация „ Аполония " на изявени български създатели за важен принос в развиването на българската просвета и представянето ѝ зад граница.

Със сюитата " Дон Кихот " на композитора Георг Телеман и една забавна концертна стратегия, показана от виртуозния отбор " Софийски солисти "   беше сложено началото на 37-то издание на празниците на изкуствата " Аполония ". Минути преди откриването артистичният шеф на " Аполония "   Маргарита Димитрова връчи премията " Аполон Токсофорос " на дългогодишния диригент на състава проф. Пламен Джуров. 60 години дълъг интервал на основаване, одобряване празнува отбор " Софийски солисти ".

„ Аполония "   е един инфекциозен образец в региона на културата и на туризма. Не съм си представял, че още първите издания,които съм виждал  тук може да провокират толкоз интерес и подражателство в други Черноморски градове. Сега има доста фестивали, само че „ Аполония " продължава да бъде неповторим, тъй като е от дребното, в случай че не единственият фестивал, който събира типовете изкуства на едно място . При това ги събира след една доста щателна и точна селекция  - кой взе участие, с какво и каква тема има. Като прибавим към това и средата, в която се организира фестивала - тази непрестореност, контактност, тъй като фестивала е празник. Празникът не може да бъде единствено сред музикантите, тук е сред музикантите и аудитория, сред музиканти,  актьори, художници, писатели. Сцепление на интелигенцията и дейците на изкуствата ", сподели за БНР проф. Пламен Джуров.

Съставът е основан в различен политически строй и различен принцип на разпространяване на музикалното изкуство.

" Сега попадаме в една среда, която е квазипазарна, кавазикултурна, само че има грижи към съставите изключително от позиция на Столичната община към нас . Но е доста по-трудно. Едно време имаше целенасочена политика за интернационалните изяви на българските сформира. Сега всеки се оправя самичък или чакаш някои да се сети за теб ".

На 31 август по време на " Аполония " феновете ще видят моноспектакъла на Мария Касимова-Моасе " Свободно падащи истории ".

Тя показа, че когато представяла първите си две книги пред  друга публика почнала да споделя истории.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР