Камен Колчев (вляво) и Мирослав Маринов посочиха, че дребните инвеститори

...
Камен Колчев (вляво) и Мирослав Маринов посочиха, че дребните инвеститори
Коментари Харесай

Капиталовият пазар се нуждае от приватизация и повече инвеститори

Камен Колчев (вляво) и Мирослав Маринов показаха, че дребните вложители могат да бъдат мотор на фондовата борса

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Ваучерите за листване на БФБ могат да изкарат до 80 нови компании на пазара.
Още по тематиката
ДЦК на борсата, какво от това

Държавните облигации ще могат да се търгуват без налози и такси, само че ниската им рентабилност може да ограничи интереса за покупка на семействата
3 ное 2017
Фондовата борса започва търговията с ДЦК

Качени са 20 излъчвания на общ номинал 5.5 милиарда лева
1 ное 2017
SOFIX: Поправен и отново сбъркан

Есенното ребалансиране на показателя създаде следващ скандал
15 сеп 2017
" Трейс " желае инспекция в БФБ поради грешката със SOFIX

Пътностроителната компания дефинира случилото се като пазарна операция
11 сеп 2017
Фондовата борса още веднъж сгреши SOFIX

Първоначално бе оповестено, че в показателя се сменят четири компании, само че след това стана ясно, че една от тях – " Неохим ", въпреки всичко остава
10 сеп 2017

Възможността за приватизация на Българската фондова борса (БФБ) още веднъж може да се отвори, откакто в обединяването на районните финансови пазари SEE Link следва да се включат още две тържища тези в Атина и Букурещ. Така обединената зона ще порасне от 7 на 9 страни, което ще направи района по-видим за световните вложители, стана ясно на конференцията " Сделки и вложители ", проведена от " Капитал ". Участниците във форума за следващ път приканиха страната да листне на борсата дялове от огромни компании, с цел да се привлекат непознати капитали. Докато това не се случи, мотор за развиване на пазара могат да бъдат дребните (ритейл) вложители. За тях през идната година ще се открият благоприятни условия за облаги около програмата за листване на дребни и междинни предприятия.

Размерът има значение

Борсите в Атина и Букурещ се приготвят за присъединение към районното обединяване SEE Link, което свързва финансовите пазари на 7 страни, в това число България. В момента се работи по основаване на системата за сетълмент на покупко-продажбите сред централните депозитари. Подобно разгръщане на системата спомага за по-голямата видимост на района, изясни на форума " Сделки и вложители " Лариса Манастърли, шеф за България на Европейската банка за възобновяване и развиване (EБВР), като напомни несполучливите опити за приватизация на Българската фондова борса (БФБ). По думите й платформата основава предпоставки за връщане на интереса към процедурата.

Друг инструмент за привличане на задграничните вложители е остарялата концепция за листване на дялове от държавни предприятия. Камен Колчев, основен изпълнителен шеф на " Елана финансов холдинг ", уточни, че Румъния, която предприе тази стъпка, е съумяла да притегли задгранични вложители, които, стъпили на пазара, към този момент работят интензивно за развиването му и търсят и други благоприятни условия за инвестиции в локалната стопанска система. " Така румънската страна получава повече дивиденти от дребното дялове, които резервира, спрямо това, което получаваше, когато държеше целия капитал ", сподели Колчев.

За да подчертае значимостта, която борсата би трябвало да има в икономическата политика на страната, Колчев цитира проучване на Световната банка, което демонстрира директна корелация сред положението на финансовия пазар и стопанската система на една страна. " Изводът е, че всеки 10% покачване на отношението капитализация към Брутният вътрешен продукт води до 500 $ покачване на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Което е доста ", добави Колчев.

БФБ вика дребните вложители

В отсъствието на огромни вложители мотор за възхода на БФБ могат да бъдат самостоятелните вложители, сподели Марин Маринов, изпълнителен шеф и член на УС на ПОК " Доверие ". " Различни платформи за споделено финансиране (crowd funding), peer-to-peer lending и криптовалути са набрали скорост. Като че ли има доста неща, които са забавни и са настрана от финансовия пазар. Доста пари влизат там, дръзвам да настоявам, че доста от тези пари дори не знаят какво тъкмо вършат там и все пак се усилват. Дори в гледката на хора, търкащи лотарийни талончета, проличават желанието и пристрастеността да се увеличи благосъстоянието. Така че мярката с максимален резултат би била образованието и също по този начин усиленото обсъждане на финансовото бъдеще ", добави Маринов.

Възможностите пред дребните вложители на БФБ следващата година се чака да се усилят около ваучерната скица, посредством която дребни и междинни компании ще могат да набират финансиране през фондовата борса. Тя има подготвеност да започва при започване на 2018 година Първоначалният запас от 2 млн. евро ще стигне за 75-80 компании, които ще получат по 50 хиляди лева, сподели Ивелина Пенева от отрасловата дирекция в Министерството на стопанската система. Желаещите не би трябвало да са получавали повече от 390 хиляди лева помощи по други стратегии за последните 3 години. Пенева добави, че листването не може да бъде лимитирано единствено до Българската фондова борса.

Според участващите във форума специалисти като Камен Колчев ( " Елана " ), Мирослав Маринов (ПОК " Доверие " ) и Огнян Донев ( " Софарма " ) това надали ще са вложенията, които ще " сграбчен " пенсионните фондове, само че сигурно ще са вложенията, които ще раздвижат пазара и ще привлекат интереса на ритейл вложителите. " И 4-5 такива IPO-та да забележим следващата година, би било триумф ", разяснява Камен Колчев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР