Камарата на депутатите в Аржентина одобри закон за легализиране на

...
Камарата на депутатите в Аржентина одобри закон за легализиране на
Коментари Харесай

Аржентинският парламент откри пътя за легализиране на абортите в страната

Камарата на депутатите в Аржентина утвърди закон за узаконяване на абортите до 14-ата седмица от бременността, заяви Българска телеграфна агенция.

Нормативният акт получи зелена светлина от долната камара на аржентинския парламент със 131 гласа "за " при 117 "против " и шест "въздържал се " след траяли 20 часа диспути. Необходимо е и Сенатът да утвърди промяната, която би направила Аржентина една от първите латиноамерикански страни, либерализирали законодателството за абортите.

Подобен закон бе отритнат от горната камара на аржентинския парламент преди две години. Защитници и съперници на абортите организираха манифестации пред постройката на Народното събрание. Сега Аржентина разрешава аборт единствено при положение на обезчестяване или опасност за живота на майката.

Според разнообразни оценки броят на незаконните аборти в страната е сред 370 000 и 520 000 годишно, като те носят риск от затруднения и смъртни случаи. Новото законодателство би разрешило абортите до 14-ата седмица от бременността. Бременността ще може да бъде прекъсвана даже и по-късно при обезчестяване, опасност за живота на майката или в случай че плодът няма шансове да оживее.

Ако новият закон влезе в действие, абортите ще се правят в държавни клиники гратис, само че лекарите ще имат право да отхвърлят по морални съображения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР