Към момента още няма официална информация от руската страна, че

...
Към момента още няма официална информация от руската страна, че
Коментари Харесай

Държавата: От Газпром са казали на руските медии, че Турски поток ще минава през България

Към момента още няма публична информация от съветската страна, че втората тръба на газопровода " Турски поток " ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия, само че медийна има. Това сподели зам.-енергийният министър Красимир Първанов по отношение на обява в съветския вестник " Комерсант ", в която се твърди, че " Газпром " към този момент е взел решение тъкмо за този маршрут, съобщи БНР.
" Знаете, че преди броени дни в Истанбул президентите на Турската република и на Руската федерация сполучливо откриха построяването на подводната част на Турски поток. Той се състои от две тръби с потенциал по 15 млрд куб м газ. Едната тръба е за република Турция, въпросът беше дали другата тръба ще мине през България или през Гърция. Колегите от " Газпром " са съобщили в съветските медии, че са взели своите решение тръбата ще премине през страната ни. Очакваме в най-скоро време да получим в Министерството на енергетиката писмото от " Газпром " за тяхното решение ", сподели Първанов.
Разговори по тематиката се водят от време на време, като въпросът бе обсъждан и по време на визитата на премиера Бойко Борисов в Москва напролет, напомнят от българското министерство на енергетиката. А " Комерсант " вади умозаключение, че на база поръчки за потенциал на доставки на газ от газопреносните оператори на четирите страни следва, че трасето на " Турски поток " ще минава през техните територии.
Маршрутът на " Турски поток " през България повтаря сухопътното трасе на неосъществения план за газопровод " Южен поток ", отбелязва още " Комерсант ".
Пред вестник " Ромъния либера " генералният шеф на съветския народен институт по енергетика Сергей Правосудов изяснява, че първата тръба ще доближи непосредствено до Турция и ще бъде обвързвана с газопроводите, които съществуват в страната и ще стартира полагането на втората тръба, написа БГНЕС. " Единственият проблем е неналичието на връзка сред България и Сърбия, само че такава ще бъде издигната. След като бъде направено това, газът ще бъде превозен от Сърбия в Унгария и след това в Австрия ", изяснява Правосудов.
Проектът " Турски поток " планува строителството на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция. Дължината на морската част на тръбопровода е към 910 километра, на сухопътната част по територията на Турция - 180 километра. Първата тръба е предопределена за снабдяването на турския пазар, втората – за страните от Южна Европа и Балканите. Капацитетът на всяка една от правите е по 15,75 милиарда куб. метра газ. Планира се те да бъдат пуснати в употреба в края на 2019 година.
Газопроводът " Турски поток " де факто размени " Южен поток ", който трябваше да излезе на българския бряг, само че защото неговото строителство не отговаряше на условията на Третия енергиен пакет на Европейски Съюз планът беше спрян на 1 декември 2014 година. Тогава в Анкара съветският президент Владимир Путин разгласи пред своя турски сътрудник Реджеп Ердоган новия план за газопровод, който в първичния си тип трябваше да се състои от четири прави, както спрения " Южен поток ". Впоследствие той беше сведен до две.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР