Към края на ноември се очаква се дефицит от 610

...
Към края на ноември се очаква се дефицит от 610
Коментари Харесай

Финансовото министерство очаква дефицит от 610 млн. лева в хазната към края на ноември

Към края на ноември се чака се недостиг от 610 млн. лева в държавната хазна. Това излиза наяве от известие на финансовото министерство.

" На база на предварителни данни и оценки се чака бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) на месечна база за ноември да бъде недостиг в размер на 610 млн. лева С струпване за миналите единадесет месеца на годината дефицитът по КФП се чака да бъде в размер на към 605 млн. лева (0,4 % от прогнозния БВП) ", се споделя в известието.

При разбора на данните за ноември се имат поради постъпилите обилни доходи от корпоративния налог, свързани с крайния период за внасяне на предплатените вноски за налога през 2022 година. Постъпленията от налога за месеца надвишават 1,3 милиарда лева, което се отразява и позитивно на приходите по бюджета за месеца, показват от финансовото ведомство.

Добрите резултати при постъпленията от корпоративни налози посочват и за допустимо свръх компенсиране на избрани браншове от бизнеса, дължащо се на първо място на необятния обсег на ограниченията за потребителите на електрическа сила отвън контролирания пазар.

" Много от предприятията към този момент трансферираха тежестта от високите цени на енергоносителите към крайните клиенти и семействата и неналичието на фокус на ограниченията за погашение на обезщетения докара до деформиране на финансовите им резултати и образуване на обилни облаги. В резултат на въведените данъчни ограничения за използване на понижена и нулева ставка на Данък добавена стойност за доставките на избрани артикули и услуги, както и на изпреварващия растеж на Данък добавена стойност за възобновяване, се чака несъблюдение на плануваните доходи от Данък добавена стойност за 2022 година От друга страна, растежът на разноските изпреварва растежа на приходите, главно заради по-високи разноски за дотации, обществени заплащания, финансови разноски и други. Поради тази причина за ноември се чака превишение на разноските над приходите и недостиг по КФП на месечна база ", показва Министерството на финансите.

Цялото им известие вижте
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР