Към днешна дата е представено голямо разнообразие от тъкани. Как

...
Към днешна дата е представено голямо разнообразие от тъкани. Как
Коментари Харесай

Кой е най-добрият плат, който не пропуска вода?

Към днешна дата е показано огромно многообразие от тъкани. Как да изберем най-водоустойчивия, който е комфортен, удобен и устойчив

Разгледахме най-популярните типове водоустойчиви материали, въз основа на историята и открихме най-хубавата водоотблъскваща материя. В този материал ще научите за синтетичните материали, от които обезпечено ще получите упования резултат, написа.

Водоустойчиви тъкани: типове и особености на приложение

Кой е най-хубавият плат, който не пропуща вода?

Днес надали има човек, който да не знае за съществуването на водоустойчиви тъкани. При производството на облекло за ловци и риболовци, спортно съоръжение, ежедневни връхни облекла не може да се направи без потреблението на водоустойчиви материали. Цели отдели от учени работят по най-новите технологии, подобряващи топлоизолацията, способността да устоят на ниски температури, износоустойчивостта и влагата на облеклото за спорт.

История на основаването на водоустойчивата тъкан

Водоустойчивите материали са изобретени от шотландския химик Чарлз Макинтош. Добре познатият дъждобран носи името на изобретателя си. Както всички известни хора, ученият направил откритието си напълно инцидентно. По време на опитите той несъзнателно спуснал ръба на ръкава на якето в каучук и след известно време означи, че материалът не се намокри на мястото на замърсяване. Единственият минус бил в това, че гумата не изсъхва и остана лепкава. Тогава Макинтош решил да размени каучука с каучук, разперен в керосин, и да сложи гумен пласт сред двете материи. Така се оказала водоустойчива тъкан.

Свойства на водоустойчивите тъкани

На пазара на текстил можете да намерите доста тъкани, които отблъскват влагата, с разнообразни характерности и имена, само че всички те имат идентични преимущества. Такива са:

Диагонално тъкане

Разглеждайки от близко повърхността на водоотблъскващия материал, може да видите "неравностите ", които имат посока от горната страна надолу и отляво надясно. Това преплитане на влакната покачва повърхностното напрежение във водните капчици, което предотвратява проникването ѝ в тъканта.

Висока компактност

Водоустойчивата материя е с ниска разтегливост, не се разтяга и не се свива при пране. Повърхността има гладка плътна текстура, което се обезпечава от високата компактност на материала.

Практичност

Водоустойчивият материал съдържа, както естествени, по този начин и синтетични нишки. Попиват отлично всички вероятни типове бои, не губят цвят и се носят дълго време.

Видове водоустойчиви тъкани и тяхното приложение

На актуалния текстилен пазар може да намерите няколко разновидности на водоустойчиви тъкани. Такива се разграничават един от различен по главния материал, импрегнирането и качествените характерности.

Полиестер или найлон 100%

Синтетичните материали като полиестер и найлон се употребяват изключително постоянно, като основа за производството на водоустойчиви тъкани. Сред тях са и следните детайли, които ги вършат доста известни:

Тафета

Това е материал, направен от найлон или полиестер, със предпазен филм отвътре. Тази лека, издръжлива материя с висока хигроскопичност не се деформира под въздействието на влага, не трансформира цвета си и не се свива. Често се употребява като материал за подплата в спортно облекло.

Таслан

Платното е полиамиден материал със специфична конструкция, наподобяваща дребен белег, формиран вследствие на повторното преплитане на влакна. Материалът е предпазен от вода и нечистотия, посредством млечно, PU или WR импрегниране. Оценява се при производството на артикули с пълнител от пух и пера.

Оксфорд

Това е издръжлива твърда тъкан, при производството на която се употребява "gunny ". Различава се по резистентност на химически реагенти, устойчивост и резистентност на топлота.

Дуспо

Сред всички водоотблъскващи материали Duspo се откроява с матовата си повърхнина, която придава на продуктите доблестен тип. Той е доста известен в производството на детски демисезонни облекла.

Мембрана

Платът е основан по най-новите технологии, осигуряващи безспорна непропускливост и отбрана от вятъра. Изработва се, посредством нанасяне на тъничък порьозен полимерен филм върху синтетичен плат. Мембранните артикули добре отстраняват влагата от тялото и не се намокрят по време на дъжд. Те се употребяват при производството на работно облекло за спасители, катерачи и други хора, интензивно ангажирани с физически труд или спорт.

Облекло от водоустойчиви тъкани на основата на синтетика

Водоустойчивите тъкани със синтетична основа се употребяват при производството на якета и панталони за спорт и действия навън, в производството на облекло за риболовци и туристи, защитни престилки за фризьори, чадъри, чанти и раници. От тях се създават калъфи за таблети и преносими компютри, сенници за коли и калъфи за улични кафенета, създават се чадъри от слънце и дъжд, рекламни банери и стримери. Създава се и мека селска мебел от синтетични водоустойчиви материи.

С естествена основа

В допълнение към полиестер или найлон, естествени материали, като лен или памук, също могат да се употребяват като основа за водоустойчива тъкан. От такива материали се вършат неща, от които всеки се нуждае в градината: покривки за верандата, пердета за беседката, хамаци, покривала за облекла, тапицерия на мебели, сложени навън.

Продуктите от материали с естествена основа са устойчиви на замърсявания, лесни за разчистване със сапунен разтвор и гъба. Те могат да се перат в машина при температура 30-40 градуса на лека стратегия.

Днес водоустойчиви тъкани могат да се видят във всеки дом. Внимателното отношение към обичаните ви облекла и вярната грижа за водоустойчивите артикули ще разрешат на притежателя им да бъде под надеждна отбрана от вятър и дъжд и това да му служи дълго време.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР