Към 15 юли "безплатно" санираните блокове в България са всичко

...
Към 15 юли "безплатно" санираните блокове в България са всичко
Коментари Харесай

Безплатното саниране излеле по 1 млн. лв. на блок

Към 15 юли "безплатно " санираните блокове в България са всичко на всичко 515. В тях има близо 30 000 жилището, в които живеят тъкмо 62 252 щастливи жители - щастливи, тъй като сметките им за отопление отсега нататък ще са с към 50% по-ниски. Това е записано в промеждутъчен доклад на отрасловия министър Николай Нанков за напредъка и финансирането на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многогофамилни здания. От документа излиза наяве, че междинният разход за саниране на остарял панелен блок по програмата за "безплатно саниране " е 1.06 млн. лв..

На опашката за финансиране са се наредили над 5000 сдружения на притежатели, само че по-малко от половината - 2022, имат обозрима вероятност да се възползват от програмата, защото за техните парцели са подписани контракти сред общината, регионалния шеф и ББР (Българската банка за развитие), която обезпечава парите за строително-оздравителните работи, написа вестник "Сега ". В това число влизат към този момент санираните и въведени в употреба 515 здания.

Както е известно, за другите над 3000 чакащи държавната стратегия за "безплатно " саниране на процедура е замразена - заради привършване на ресурса. До краткотрайното прекъсване се стигна след поредност кавги в предния и настоящия парламент и тежки рецензии към кабинета "Борисов ", че схемата, по която финансира преобразяването на старите блокове, е доста неразбираема, скъпа и евентуално корупционна. Точно затова през юни депутатите задължиха министъра на районното развиване от време на време да рапортува за хода на програмата.

Държавната банка ББР, която е финансов "агент " на държавното управление в акцията за излекуване на старите соцблокове, дотук е подписала контракти за съвсем 1.4 милиарда лв., излиза наяве от отчета с данни към 15 юли, изпратен от министър Нанков за Народното събрание. От тази сума 806.66 млн. лв. към този момент са изплатени на компаниите, които са взели участие в другите стадии на санирането - строители, проектанти, надзорници.

От доклада се схваща също, че районното министерство и ББР най-сетне са разрешили разногласията си какви лихви се дължат по предплатено преведените пари за саниране. В резултат министерството към този момент е превело на държавната банка парите за 222 подготвени здания - общо 236 млн. лв..

Скъпите ремонтни действия, изключително при старта на програмата, също бяха мотив за многочислени упреци към държавното управление на Борисов. Някои блокове в бургаския квартал "Меден рудник " да вземем за пример надминаха 3 млн. лв.. Дори се наложи тогавашният отраслов министър Лиляна Павлова да постанова пределни цени и да смъква на няколко пъти "тавана ".

Но новите данни демонстрират, че разноските остават високи. Според доклада на Нанков през август се чака да се разплатят още 70-ина подготвени здания на обща стойност към 68 млн. лв., през септември - още 72 здания за 67 млн. лв., а за последните три месеца на годината - други 160 здания за 159 млн. лв.. Това значи, че санирането продължава да върви със скорост по милион за блок.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР