„Той не искаше да умре“: Скърбящият палестински тийнейджър Фарис Абу Самра

...
Калкиля, окупиран Западен бряг – Въпреки че беше само на
Коментари Харесай

Калкиля, окупиран Западен бряг – Въпреки че беше само на 14 години, Фарис Абу Самра беше „мъж във всеки смисъл на думата”, каза баща му Шархабел.

„Той беше по-възрастен от възрастта си. Той беше моят спътник, моето сърце и мозъкът в работата“, каза Шархабил пред Ал Джазира в петък, ден след като израелските сили простреляха сина му в главата по време на нахлуване в окупирания град Калкилия на Западния бряг.

Израел каза, че неговите сили са влезли в бежанския лагер в града, за да арестуват „заподозрян бунтовник“, а жителите казаха, че младежи в района са хвърляли камъни по войниците, които са отговорили със стрелба.

Стрелбата бележи последната смърт на фона на вълната от израелски атаки срещу палестинци на Западния бряг.

Шархабел, пенсиониран военен инструктор за палестинските полицейски сили, каза, че Фарис му е помогнал да продава плодове, когато е изпитвал финансови затруднения.

Третото дете в шестчленно семейство, Фарис настояваше да спре да ходи на училище, за да помага на баща си.

„Той ми каза: „Ще ти помогна и ще разрешим всичките си финансови проблеми.“ Той беше човек на думата си, защото наистина разбрах, че той е до отговорност“, каза Sharhabeel.

Семейство Абу Самра живее в малка къща, но с помощта на Фарис успяват да закупят парцел наблизо.

„Той посочваше определено кътче от земята и казваше: „Ето, ще построя собствена къща един ден“, спомня си Шархабил.

Калкиля, където беше прострелян Фарис, се намира в северозападната част на Западния бряг и е заобиколен от разделителната стена на Израел, структура, която ООН смята за незаконна.

Според палестинското министерство на здравеопазването броят на палестинците, убити от израелски войници от началото на тази година, сега възлиза на 202. Най-малко 37 от тях са били деца, се казва в него.

Длъжностни лица предупредиха, че 2023 г. е на път да бъде най-смъртоносната година за палестинците на Западния бряг, откакто ООН започна да следи смъртните случаи през 2005 г.

„Обичан от всички“

Фатима не можеше да спре да произнася името на по-малкия си брат по време на погребалната процесия, проведена в същия ден, когато Фарис беше убит.

„Фарис, Фарис, Фарис“, каза 16-годишното момиче, докато крещеше и плачеше.

Фатима разказа как е разбрала за смъртта на Фарис. Тя каза, че първоначално имала надежда, когато съседите й казали, че брат й е ранен.

„Бях си у дома. Грабнах телефона си и влязох в интернет, за да проверя дали има публикуван видеоклип от инцидента. Първо видях видео с момче на пода, окървавено. Продължаваше да изостава, защото имаме слаба връзка“, каза Фатима пред Al Jazeera.

„Помислих си: „Надявам се, че не е Фарис.“ Изчаках търпеливо видеото да се зареди. … Тогава видях парамедиците да реанимират Фарис“, каза тя. „Видях всичко. Беше той.“

Фатима се сви на пода. Малко по-късно майка й, 37-годишната Самия Назал, се присъедини към нея.

„Фарис беше навън да ни донесе малко храна вечерта, защото трябваше да постим“, каза Самия пред Ал Джазира.

„Той ми каза: „Искам да пия сухур с теб, мамо“, каза Самия, имайки предвид храненето преди зори, за да започне гладуването.

Превод: Видео от Qalqilya показва събиране на семейства на главна улица, където окупационните сили стрелят с бойни патрони, което води до смъртта на дете.

„Той каза, че ще се върне скоро. Но моят любим Фарис никога не се върна“, каза тя.

„Всички го обичаха. … Поздравления за мъченическата му смърт.“

Според чичото на Фарис Ашраф Мутлак, Фарис е имал „апетит за живот“ и е починал, след като е занесъл електрическото си колело в зоопарка Калкиля. Беше близо до зоопарка, където израелските войници влязоха в града.

„Той не искаше да умре“, каза Мутлак. „Те го убиха хладнокръвно.“

Израелските сили редовно са стреляли по деца по време на нахлувания в палестински градове.

Миналия месец Мохамед ал-Тамими на две години и половина почина в болница в Тел Авив, след като беше прострелян от израелските сили в село Наби Салех, северозападно от Рамала на Западния бряг.

Подобно на Фарис, малкото дете беше простреляно в главата с бойни патрони.

Палестинските деца също са рутинно малтретирани емоционално и физически, когато са държани в израелски арест, установи скорошен доклад на Save the Children. Благотворителната организация каза, че някои бивши задържани деца са съобщили за насилие от сексуален характер, докато много други са били бити, с белезници и завързани очи в малки клетки.

В него се казва, че палестинските деца са единствените в света, които са подложени на системно преследване във военните съдилища.

Повечето от тях често са държани под административно задържане, широко критикуваната практика на Израел да държи палестинци за тайни доказателства без обвинение или съдебен процес.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР