Калифорнийски старт-ъп работи с ВВС на САЩ по разработването на

...
Калифорнийски старт-ъп работи с ВВС на САЩ по разработването на
Коментари Харесай

Разработват свръхзвуков самолет с „лични покои” за американските президенти

Калифорнийски старт-ъп работи с Военновъздушни сили на Съединени американски щати по създаването на свръхзвуков , който може да се употребява като Air Force One, заяви БГНЕС, базирайки се на СNN. Exosonic получи контракт от президентската дирекция за въздушни транспорти (PE), откакто впечатли военните с концепцията си за свръхзвуков самолует, летящ със скрост 1,8 пъти скоростта на звука.
Машината за 31 пасажери е производна на концепцията за търговски аероплан на Exosonic за 70 пасажери и е най-хубавото в бизнес самолетите. Функциите на президентските самолети варират съгласно потребностите, само че този аероплан може да се употребява най-вече като Air Force Two, което е позивният за самолетите, транспортиращи вицепрезидента на Съединени американски щати. „ С тази идея планираме да внедрим нови технологии, които през днешния ден не са налични или които (все още) не виждате на търговски или бизнес самолети “, споделя Стефани Чахан - основният интериорен дизайнер на самолетите на Exosonic, до момента в който води CNN във виртуална разходка.
 Искат британците да заплащат такса за постоянно пътешестване със аероплан Искат британците да заплащат такса за постоянно пътешестване със аероплан
Малцинство от клиенти постоянно ползващи въздушния превоз господства в в съвсем всички страни с високи авиационни въглеродни излъчвания, показв...
След „ персоналните палати ” има главната каюта с 20 места от бизнес класа , плюс две кухни, две тоалетни и доста място за предпазване. Следвайки наклонността в модерния дизайн на самолетите, облегалките на седалките имат места за държане на персонални електронни устройства, а не обичайни монитори за облегалка на седалките.
Самолетът на Exosonic може да се похвали с обсег от 5 000 морски благи и с помощта на техниките за намаляване на звука при прекосяване на звуковата преграда, той би трябвало да може да лети над сушата с съвсем двойна скорост на звука, без да разстройва жителите изпод. Мах 1.8 е към 2222 километра, което е повече от два пъти типичната крейсерска скорост на гражданските самолети на дълги дистанции. Компанията чака нейният свръхзвуков аероплан да се вдигне във въздуха доникъде на 2030 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР