Каквото и да правим, трябва да мислим къде ще се

...
Каквото и да правим, трябва да мислим къде ще се
Коментари Харесай

Специалисти: Спешно да се приеме нова Енергийна стратегия, липсата на кадри е основен проблем

" Каквото и да вършим, би трябвало да мислим къде ще се намираме през 2050 година, 2040 година и 2030 година, тъй като всички енергийни тактики на България демонстрират, че са нефелни документи ", настоя Георги Стефанов, специалист " Климат и енергетика ". Той напомни, че следва преразглеждане на Интегрирания проект " Климат енергетика ", който може ненапълно да се употребява за бъдещата енергийната тактика на страната ни.

Припомняме, че служебното държавно управление при започване на годината показа своята визия за развиване на електроенергийния бранш, като сходна визия се очакваше и за газовия бранш. Идеята бе въз основата на този документ да бъде развита бъдещата енергийна тактика на страната ни до 2050 година Конкретно в електроенергийния бранш служебното държавно управление предложи създаване на 4 нови нуклеарни блока - 2 да заменят въглищните Топлоелектрическа централа, а другите два да заменят остаряващите 5 и 6 блок на АЕЦ " Козлодуй ".

" Никой в енергийната система не допуска, че откакто системата е настроена за работа с 4000 мегавата, ще падне още веднъж на 2000 мегавата и това крие риск ", съобщи Събин Събинов, шеф на компанията " Селмеда " ООД за създаването на услуги в региона на оценката на бизнес средата и планирането. Той изясни, че до 2025 година би трябвало да бъде взето решение за създаване на 2000 мегавата, с цел да бъдат издигнати реакторите до 2040 година По неговите думи оптималното потребление на ресурса на съществуващите блокове на АЕЦ " Козлодуй " е от първостепенно значение. Изграждането на нови мощности и потенциал след 2030 година е на второ място в бъдещата енергийна тактика на България съгласно Събинов. На трето място той подреди опцията частният бранш да построява дребни модулни реактори и на четвърто - частните вложители да получат институционална поддръжка, тъй че първите три съставния елемент на бъдещата тактика да могат да се изпълнят.

Специалистите в залата показаха опасенията си, че въглищните централи все по-трудно ще работят в настоящия си тип след 2025 година Причината е, че тогава се стопира опцията страната да дотира този бизнес и те ще би трябвало да работят на свободен пазар. Страната ни имаше опция да удължи този период до 2030 година, само че не направи нужното с цел да вкара така наречен " механизми за потенциал ".

Много ВЕИ и малко базови мощности ще доведат до прекъсвания на тока

Директорът на ЕСО Ангелин Цачев, изясни, че тактиката би трябвало да бъде подготвена през идващите 2-3 месеца, тъй като липсва документ, върху който да стъпи българската енергетика. По неговите думи системата губи своята динамична резистентност и се чакат местни разпадания в българската енергетика. " Искаме да развиваме зелена сила, това е вярна посока, би трябвало да развиваме капацитета на страната ни паралелно с възобновими мощности. Но е наложително да развиваме и системите за предпазване на силата, а те идват и от ВЕЦ-овете и нуклеарните централи ", настоя Цачев. Експертът бе безапелационен, че динамична резистентност на системата сега може да се обезпечи само от големи въртящи турбини, които се употребяват във Водноелектрическа централа, АЕЦ и термичните централи.

Според него уравновесеният микс от системи за предпазване, произвеждане на сила от вятър, слънце и вода е бъдещата тактика за развиване на българската енергетика. Той описа, че базовите мощности в други европейски страни доближават до 50-60 % от годишното ползване. Директорът на ЕСО изиска бързо да бъде възобновена и най-голямата батерия на Балканите - ПАВЕЦ " Чаира ".

Цачев показа и данни, че се чака неумоверен растеж в енергийното ползване главно поради навлизането на електрически автомобили и електрификацията на промишлеността. И ограниченията за енергийна успеваемост няма да са задоволителни да лимитират фрапантно този растеж. Експертите предвиждат 50-60 млн. мвтч ползване в идващите години.

" Ние виждаме 4 нуклеарни блока работещи през 2050 година и 15-17 000 мвтч ВЕИ конфигурирани в страната. Тези мощности ще покриват нужните 35 000 мвтч сила, които ще са нужни за производството на зелен водород и в електротранспорта ", изясни Цачев. Те ще бъдат отвън сегашната консумация на сила в страната ни, която е към 20 000 мвтч.

Никола Делев, ръководител на компанията " Булгартрансгаз " регистрира, че упоритостта на Европейски Съюз за зелен преход е извънредно висока летва и заложените промени би трябвало да намерят изражение в българската енергетика. Газовият оператор също изпитва усложнения да изяснява пред ENTSO-G по какъв начин възнамерява развиването на мрежата си отсега нататък, точно поради неналичието на тактика.

В залата участва и енергийният бизнесмен Христо Ковачки, който описа, че до 2030 година страната ни би трябвало да понижи нездравословните излъчвания от произвеждане на сила. " Това обаче не значи да се затворят въглищните централи, тъй като има няколко типа горива, с които могат да бъдат сменени въглищата ". Според него България разполага с 10 милиона тона биотпадъци годишно, които могат да заменят въглищата в централите за произвеждане на сила.

" Природният газ е горивото на прехода и ние би трябвало да използваме оптимално дейно ", уточни още Ковачки. Той регистрира, че България няма действителна енергийна тактика, само че тя би трябвало да стане факт. " Факторът време е извънредно значим и изработването на енергийна тактика не би трябвало да се отсрочва, само че би трябвало да я изготвим умно и без да затваряме към този момент съществуващи централи. Унизително е, страната да не прави никакви стъпки частни енергийни компании да се развиват в вярната посока ", уточни Ковачки. Той напомни, че сега Топлоелектрическа централа " Брикел " и Топлоелектрическа централа " Бобов Дол " са почнали планове за замяна на мощностите с нови газови турбини. Двете предприятия са почнали и създаване на газопроводни отклонения като чакат присъединение от страна на " Булгартрансгаз ".

Живодар Терзиев от " Българска петролна и газова асоциация " изясни, че тактиката би трябвало да планува и скептичен вид, в който търговците на петролни горива биха били нужни ако българските консуматори решат да преминат към небалансирано ползване, което ще докара до проблеми. Той изиска специалистите да не не помнят основната роля на изкопаемите горива, която ще продължи да бъде такава и в идващите 10 - 15 години, без значение от апелите за електрификация. На бранша с горивата са нужни вложения, а сега към този момент има проблеми там, изясни Терзиев.

" Постоянно слушаме за огромните идни енергийни планове, които са свързани с корупцията в българската енергетика, а никой не приказва за достъпа на обособените семейства към ВЕИ, който достъп е значим ", сподели Тодор Тодоров, специалист от екологично съдружие " За Земята ". Неговото изявление докара до кавги в залата с нуклеарните експерти, които от своя страна припомниха, че точно с помощта на АЕЦ " Козлодуй " бизнесът и хората не са усетили високите цени на силата през 2022 година

Липсата на фрагменти

Д-р инж. Веселин Тодоров, ръководител на сдружението " Соларна академия България " изясни, че човешкият капитал в България клони към минус, университетските скамейки са празни и липсват експерти. " Разберете, без експерти няма по какъв начин да създадем промяна, сега на пазара има дефицит на 6000 експерти в енергийната сфера ", регистрира Тодоров. Тук става дума за специалисти освен във ВЕИ бранша, само че и заварчици, строители и всички други хора, нужни за работата на една централа. Това води до своите последици: построяват се некачествени планове, които няма да работят качествени след това, безапелационен бе Тодоров.

" Яростните офанзиви върху въгледобива пречат на разгръщането на опциите на тази тази промишленост. Една тактика ще реши проблемите ни, само че би трябвало да има разбирателства сред бизнеса и синдикатите ", изясни и синдикалният водач Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ " Подкрепа ".

Ивайло Найденов, изпълнителен шеф от " Българска федерация на индустриалните енергийни потребители " (БФИЕК) предложи да се създаде тактика през призмата на потреблението на семействата, тъй като точно битовите консуматори са най-големият потребител на сила в страната - те употребяват приблизително към 13 милиарда квтч електрическа енергия годишно. Нужно е и да се промени регулаторната среда, с цел да може да се резервира производството на бизнеса, което сега е ниско - годишната консумация на ток на предприятията в групата на БФИЕК е малко над 6 гвтч. Найденов даде за образец случай, в който предстоящ вложители се отказал от вложения в България, тъй като няма компания, която да им даде 15-годишен контракт за доставка на сила. На България и е нужна освен енергийна тактика, само че индустриална такава, и те да бъдат създадени в синхрон, безапелационен бе Найденов. Той описа още, че е учител в СУ, само че " никой не желае да учи енергетика като слуша непрекъснато за енергийна мафия ". Именно неналичието на висококвалифицирани експерти води до проблеми в работата и поддръжката на енергийните предприятия у нас. По време на кръглата маса всички специалисти се сплотиха върху тезата, че е значимо да се начертае визия за развиването на работната ръка у нас. Нужен е виновен метод, с цел да знаем къде желаеме да отидем и младежите да са спокойни, че има развиване за тях, изясни Найденов.

" Можещите хора от разнообразни браншове би трябвало да се обединят и да доведат българската енергетика до декарбонизация с минимални обществени последствия за обществото ", заключи професорът енергетик Христо Василев.

Инж. Иван Митев от Българска минно-геоложка камара изясни, че с изключение на нова енергийна тактика е значима и визията за развиване на суровинната промишленост. Именно световния свят ни докара до това да преосмислим визията за сериозните първични материали. Търсенето и изследването у нас на процедура са спрени след 1990-а година, с дребни изключения, изясни Митев. А това не води до нищо положително за развиване на личните ни запаси.

Светослав Иванов от " Овергаз " пък напомни, че са занемарени и изследванията за рандеман на петрол и газ у нас. Важно е този развой да бъде възобновен, с цел да знаем какви благосъстояния има в недрата на земята, в това число и българската акватория на Черно море, изясни Иванов.

Бизнесът от своя страна утвърди желанията за основаване на визия и Енергийна тактика на страната ни. За предприятията е значимо да имат непоклатимост и търпима цена на електрическата енергия и природния газ, безапелационен бе Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Събитието е проведено от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с план ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", Енергео, Българска банка за развиване, Електроенергиен систематичен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт " Големи данни в интерес на интелигентното общество " (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни потребители " (БФИЕК), Kaufland.

се реализира с медийната поддръжка на Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР