Каквото е образованието днес, такава ще е икономиката утре! С

...
Каквото е образованието днес, такава ще е икономиката утре! С
Коментари Харесай

Томчо Томов: Каквото е образованието днес, такава ще е икономиката утре

Каквото е образованието през днешния ден, такава ще е стопанската система на следващия ден! С тази максима шефът на Националния център за оценка на компетенциите при БСК Томчо Томов разказа в резюме нуждата от слагане на образованието като приоритет №1 в народен и европейски проект. Това стана по време на срещата на генералните шефове за професионално обучение и образование (ПОО) на страните от Европейски Съюз, която се организира на 23 и 24 април 2018 година, в Резиденция „ Бояна “, в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Пред участниците във форума Томчо Томов показа гледната точка на българските работодатели по отношение на потребностите на стопанската система от фрагменти и, в този подтекст – по отношение на бъдещето на ПОО. Според него, налице е смяна в настройките и моделите на ръководство на хора, при което сериозно значение получават политиките по развиване на човешкия капацитет, прехвърлянето на познание в организацията, намирането, развиването и задържането на гении.

„ Масираното навлизане на ИКТ, превръщането на данните в „ суровина “ на осведомителната ера основава възходяща „ просветна “ конкуренция, която се основава на знанието и концепциите. Инвестициите към този момент се насочват към нови концепции, нововъведения и планове, за сметка на разширението на индустриални мощности и уреди. Променя се методът на мислене, а в бързо изменящата се бизнес среда към този момент е годна максимата, че не огромният гълтам по- дребния, а бързият гълтам по-бавния “, сподели Томчо Томов.

Ето за какво, съгласно представителя на БСК, от основно значение е гъвкавият отговор на ПОО към динамичността в потребностите на пазара на труда. „ ПОО би трябвало да се трансформира в прелъстителен и стимулиран избор в ръководството на кариерата. Необходимо е, също по този начин, основаването на модерна система за прогнозиране на потребностите от квалификации, гъвкаво и бързо реагиране на потребностите на пазара на труда от нови и осъвременени квалификации “, съобщи Томчо Томов.

Според него, е належащо основаването на работещ механизъм за следене реализацията на приключилите и даване на противоположна връзка за качеството на ПОО.

„ ПОО би трябвало да се отвори към ученето през целия живот, към неофициалното образование, към опциите за придобиване и валидиране на детайли от обособени квалификации, обезпечаване на „ хоризонтална “ и „ отвесна “ проходимост сред другите специалности и квалификационни степени, транспорт на заеми към висшето обучение “, сподели още Томов.

Според него, нужна е смяна в парадигмата на ПОО, включително: - конструктивистко учене – не просто предоставяне на познания, а учениците сами да конструират познанието и разбирането в личното си схващане, да реализират схващане, прерастващо в умения, да реализират решения на познавателни задания и обстановки, оптимално близки до действителния живот, употребявайки разнородни способи на работа; - по-широко използване на метода STEM (science, technology, engineering, mathematics - просвета, технологии, инженерство, математика), който предизвиква интердисциплинарните и кросфункционални познания, и оказва помощ на учащите да развиват своя метод на мислене; - развиване на предприемаческите и на меките умения у младежите.

Не на последно място, Томчо Томов обърна внимание върху потребността от работещи модели на взаимоотношение сред бизнеса и ПОО, включително практическо образование в действителна среда (учене посредством правене и преживяване), създаване на онлайн платформи за трансфер на познание по отношение на процеси и технологии, платформи за основаване на е-уроци, електронни симулационни бизнес модели, онлайн принадлежности за оценка, секторни квалификационни фондове, центрове за образование и оценка, и други

В умозаключение, Томов цитира Алберт Айнщайн, съгласно който „ Не можем да решим проблемите, като използваме същия метод на мислене, който сме употребявали, когато сме ги създавали “. Днешната среща протича под мотото „ Бъдещето на труда - бъдещето на професионалното обучение и образование ", а утринната полемика беше съсредоточена върху бъдещето на ПОО (VET 2030) - провокации, цели, характерности и визия след 2020 година Основните изявления по тематиката „ Бъдещето на професионалното обучение и образование – българската вероятност “ направиха Мария Тодорова, шеф на Дирекция „ ПОО “ в МОН, Томчо Томов – шеф на НЦОК при БСК, и Юлия Симеонова - народен секретар на КНСБ.

В рамките на форума ще бъдат показани резултатите от изследване на пазара на труда в България и резултатите от ПОО, осъществено от Industry Watch, както и картографиращо изследване на ограниченията за следене на добитите професионални умения в държавите- членки на Европейски Съюз. За първи път вниманието на държавите-членки ще бъде ориентирано към Препоръката за следене на приключилите в региона на ПОО. Дискусиите ще се организират в 4 работни групи, тъй че всеки пратеник ще има опция да показа своето мнение по тематиките и да обмени на практика опит. Семинарите за партньорска инспекция за следене на завършващите курсове се правят предвид на рекомендацията на Съвета по отношение на следенето на висшисти, призната през ноември 2017 година

Вторият ден на форума ще бъде отдаден на заключенията, по-нататъшния път на политическите диспути по отношение на актуализирането на политиките за ПОО и образованието за възрастни. В рамките на тази част от полемиката ще бъдат показани и целите в региона на ПОО на идното Австрийско председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР