Какво получавате, когато съберете най-иновативните дизайнери, архитекти и творци в

...
Какво получавате, когато съберете най-иновативните дизайнери, архитекти и творци в
Коментари Харесай

Дизайн и иновации по миланската скала

Какво получавате, когато съберете най-иновативните дизайнери, архитекти и създатели в света на едно място? Отговорът е Salone del Mobile. Ето и главните трендове, показани на ревюто в Милано тази година.Разбира се, първа е неизбежната тематика резистентност , само че към този момент не просто официално, като " правилно " говорене, а с действителни образци, които не вършат компромис с естетиката.

Какво получавате, когато съберете най-иновативните дизайнери, архитекти и създатели в света на едно място? Отговорът е Salone del Mobile. Ето и главните трендове, показани на ревюто в Милано тази година.

Разбира се, първа е неизбежната тематика резистентност , само че към този момент не просто официално, като " правилно " говорене, а с действителни образци, които не вършат компромис с естетиката.

Повторната приложимост, регенерацията и икономисването на енергия са в основата, само че внимание се обръща и на източниците на материали, новите съоръжения, които могат да бъдат демонтирани и употребявани наново, новаторските индустриални способи и продуктите, проектирани с кръгообразен метод. Отново значима е и дълготрайността на продуктите: " Като дизайнери ние би трябвало да работим интензивно, с цел да произвеждаме предмети и артикули, които в действителност ще устоят тестването на времето ", споделя Пиеро Лисони и изяснява, че основаването на предмети, които могат да се предават от потомство на потомство, е една от главните цели, когато става дума за резистентност.

Основното ентусиазъм е природата - огромна част от щандовете бяха цялостни с растения и дървета, а мебелите за на открито и вътре стават значим акцент в новото произвеждане за доста компании. Диваните и фотьойлите са надалеч от познатите прави типичен линии и с преосмислена форма и дизайн, а смелите цветове и десени доминират.
Реклама
Вероятно това е основанието за доста коментатори да дефинират зеленото като цветът на сезона в Salone . Един от впечатляващите нови модели, показани на панаира, фотьойлът Mickey - дизайн на India Mahdavi за Gebrüder Thonet Vienna също е тапициран в зелено и сплотява в себе си обичайна технология на компанията с съвременен прочит на приказни сюжети.
Арт апаратура " More or Less " по дизайн на Maarten Baas за G-Star RAW. Източник: G-Star RAW
Luca Nichetto е име, което се срещаше на доста места по време на Седмицата на дизайна в Милано. Дизайнерът показа набор от артикули за няколко компании - от Gebrüder Thonet Vienna (мебели от огъната дървесина) и Lladró (осветление) до Steinway & Sons (пиана). Отдавайки респект на Gio Ponti, кръстникът на миланската архитектура и дизайн, Nichetto създаде сбирката Ginori 1735 Domus в съдействие с италианските марки Barovier&Toso (обработка на стъкло) и Rubelli (текстил).
LaVenus the new lounge chair for Ginori 17353 Източник: Nichetto Studio Фокус върху материалите
Alcova показа първия напълно компостируем столPeel Chair , планиран от Prowl Studio, който е приключен търговски артикул. Той е шприцован от PLA, получен от царевични и конопени нишки, и даже възглавниците и тапицерията са направени от пяна на основата на коноп. Много марки към този момент са проучили опцията да вършат столове от промишлено компостируема биопластмаса. Но те към момента разчитат на солидна дървесина или стоманени рамки, с цел да устоят тежестта на потребителя. Столът Peel взема решение този проблем, като употребява композит, създаден от M4 Factory за структурната рамка, който смесва елементарна биопластмаса, наречена полимлечна киселина (PLA) със странични артикули от преработката на коноп, които нормално се изхвърлят.

Обобщаващата наклонност е преливане на границите - сред вън и вътре, сред работа и отмора, взаимно навлизане сред мода и интериорен дизайн. Интересно беше какъв брой постоянно по щандовете на ревюто и по витрините в самия град се виждаха артикули с детайл плетка, възли, ръчна тъкан - както в мебелите, по този начин и в облеклата и аксесоарите.
Витрината на Tribu - плетени абажури и плетени мебели за вътре и вън Автор: Теменужка Захариева Реклама
Елегантна сбирка мебели за работа показа Kettal - Колекция A може да ни служи еднообразно добре както вкъщи, по този начин и в офиса и дава отговор на условията за наличие на природата и потребление на естествени и дълготрайни материали в обзавеждането на модерния офис. Дизайнът е на известния японския дизайнер Naoto Fukasawa и включва маси и детайли на столовете от естествено и мрачно дъбово дърво, а разделителите за бюро са от естествена ракита.
Мебели за работно място Колекция A за дома и/и за офиса, дизайн Naoto Fukasawa за Kettal –маси и столове от дъб, а разделителите за бюро са от естествена ракита. Източник: Kettal
Дали тъй като живеем в свят, в който от ден на ден се усилва общуването ни онлайн и доста хора изпитват чувство за физическа изолираност, а паралелно с това нарастват сферите на приложение на изкуствен интелект, стартират да се появяват опасения за бъдещата роля на дизайнерите, за това, че дизайнът може да се окаже все по-откъснат от осезаемите, ръчни процеси , на ревюто в Милано видяхме усилване на тази наклонност - може би напълно целеустремено, с цел да отговорят на тези опасения, доста компании се обръщат към обичайните материали и процеси на ръчно разработване.

Примерите за преливане на границите сред мода и дизайн за интериора бяха доста. Провокативната арт апаратура " More or Less ", ситуирана в грандиозната черква San Paolo Converso на Piazza Sant`Eufemia показа забавно партньорство сред стилната марка G-Star RAW и холандския дизайнер Маартен Баас, прочут със своите нетрадиционни творби. Експозицията, включваща впечатляващ частен аероплан, облечен с панели от рециклиран деним, както и чудноват триптих от шкафове, направени от рециклиран деним, имаше за цел да покаже провокативна и нова дизайнерска идея, основана на кръговата стопанска система, и да накара посетителите да се замислят върху екологичните последствия от модата промишленост. " Проектирах серия от три шкафа, завършени като дънки, напълно направени от рециклирани чифтове G-Star, предопределени да одобряват нови дънки. Следователно това, което преди беше боклук, се трансформира в артистичен и потребен резервоар ", изяснява дизайнерът.
Шкафове от рециклиран деним за стилната марка G-Star RAW дизайн Маартен Баас Източник: G-Star RAW
Заличаване на границите сред вътре и вън и концепцията за еластичност и независимост: желаеме да прекосяваме свободно, да бъдем без рестриктивните мерки на специфичните условия. Но това се отнася също и за местата за работа - от ден на ден понижава разликата в стила и материалите, употребявани за бюра и столове вкъщи и в офиса.
Общ взор към щанда на Minotti Автор: Alessandro Russotti
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР