Какво и кой го привлича в ГЕРБ още през 2006

...
Какво и кой го привлича в ГЕРБ още през 2006
Коментари Харесай

Адам Адамов – прагматикът, който познава проблемите на общините и е фен на бриджа, футбола и ветроходството


Какво и кой го притегля в ГЕРБ още през 2006 година и какъв персонален и професионален път следва - вижте историята на един от мощните претенденти на ГЕРБ-СДС за Бургас

Прагматикът, който добре познава проблемите на локалната власт и е доста мощен коз в листата на ГЕРБ-СДС – това е ръководителят на Общинския съвет в Поморие Адам Адамов. Той справедливо заема петото място в най-силния тим, както бе избран екипът от кмета на Бургас и член на ИК на ГЕРБ Димитър Николов.

Адам Адамов е роден и израснал в Поморие, на 53 години е и е щастливо женен от 24 години, има огромна щерка.

" Радвам се на едно прелестно семейство и съм им признателен, че постоянно ме поддържат ", споделя непретенциозно Адамов при започване на диалога ни.

Средното си обучение е приключил през 1987 година в Бургас в Средно особено учебно заведение по машиностроене, след което влиза в казармата във Военно отделение „ Атия “, където е моряк на транспортен съд. Споделя за себе си, че е от поколението, което изтегли късата съчка – излизайки от казармата, споделя, че не е бил квалифициран за новия метод на живот.

„ Всичко трябваше да го изживеем и извървим в незнание. Но може би това ни направи по-силни и по-отговорни “, споделя Адам Адамов. Висшето си обучение той приключва в Бургаския свободен университет със компетентност „ Маркетинг и ръководство на туристическия бизнес “.
 Общински съвет Поморие
Адам Адамов е трети мандат общински консултант в Поморие и втори мандат ръководител на локалния парламент. През 2011 година за пръв път става консултант, а от 2015 година е пръв измежду равни в Общинския съвет. През 2019 година приключва учебното заведение за политика „ Димитър Паница “ и споделя, че от него е почерпил доста огромен опит, защото то способства доста за това да се погледнеш на политиката от друг ъгъл.

Хобито му е да спортува и го прави 3-4 пъти в седмицата. От дете е разпален по ветроходството и футбола. „ Обичам да играя и бридж. В годините преди пандемията се събирахме с другари, играехме доста, а в този момент го върша най-вече онлайн с съперници от съвсем целия свят “, споделя Адам Адамов.

Преди да влезе в политиката, е имал бизнес в областта на търговията и ресторантьорството. От 25 години досега дружно със собствен сътрудник държи едно от най-посещаваните заведения в Поморие.
 Посещаване на реновираната постройка на РПУ Поморие
Преди да влезе интензивно в ГЕРБ, Адам Адамов не се е занимавал с политика, не е бил член на нито една друга партия. В ГЕРБ е от самото основаване на сдружението от март 2006 година, а през декември 2006 година е от учредителите на партията от Поморие. Първият общински координатор за Поморие – от 2006 до 2009 година, е Иван Алексиев, а по-късно лидерската позиция в ГЕРБ-Поморие е поета от Адам Адамов, който и досега е отпред на организацията.

„ Няма да укривам, че индивидът, който ме притегли в ГЕРБ, беше Бойко Борисов на национално равнище с неговата голяма харизма, а тук в Бургаска област би трябвало да споменем и кмета Димитър Николов. В Поморие искахме да сменим метода на ръководството на общината. Ние бяхме една от общините по Черноморието, които изоставаха най-вече в развиването си. Но в този момент като погледнем, можем да кажем ненапълно, че това е било за положително. Защото развиването ни потегли с доста огромен възторг и се построи доста – емблематичното пристанище (първи и втори етап); алеята, която свързва остарялата градска част с кв. Св.Георги; саниране на училищата; създаване на инфраструктурата в дребното солено езеро; пътят Поморие-Каменар-Каблешково, какъвто няма на никое място в страната – с велоалея и осветен; село Каменар ще стане квартал на Поморие. Това ще донесе доста изгоди на жителите на това обитаемо място. Най-бързото решение, което ще вземем, е да създадем организиран градски превоз до Каменар – по този начин ще се привлекат младежи “, споделя Адам Адамов.
 В Брюксел през 2011 година - посещаване на Европарламента
 Какво му споделят жителите при обиколките в Бургаска област по време на акцията?

„ Срещам се с жители всеки ден, още преди да бъда претендент за депутат, тъй като това е моята работа. Хората желаят да има непоклатимост, предвидимост. Искат като отидат на следващия ден в магазина да знаят какъв брой коства самун и бучка сирене. Не както е в този момент – през днешния ден влизаш с 20 лв. и купуваш артикул, на следващия ден с 30 не можеш да купиш същия.

Стабилността най-вече я търсят възрастните хора за децата си, тъй като те споделят, че техният живот е минал, само че желаят децата им да останат тук, да живеят в България и да са спокойни. Много е мъчно като липсва тази предвидимост. Повечето хора имат заеми и в този момент с тази инфлация е под въпрос дали ще могат да ги връщат “, споделя Адам Адамов.

Той си спомня ясно първите избори, в които вземат участие – за европейски парламент през март 2007 година „ Като една новоучредена партия нямахме право на представители и нищо. От Национална движение „Симеон Втори" ни дадоха от техните квоти, с цел да можем да присъстваме по комисиите. Беше доста забавно, тъй като ни гледаха – млади и въодушевени момчета, чудеха се какво ще вършим в политиката и никой не ни приемаше съществено. Всеки мислеше: а, тези са от ден до пладне. През 2007 година беше доста мъчно, само че си спомняте, че вкарахме трима евродепутати, един от които беше Румяна Желева от Бургас “, споделя Адам Адамов.
 Удостояване на националната певица Янка Танева със званието “Почетен жител ” на Поморие
На локалните избори през октомври 2007 година Иван Алексиев за пръв път влиза в борбата за кметския стол. „ Тогава не спечелихме, само че вкарахме в локалния парламент трима съветници и бяхме доста обнадеждени, това ни даде летящ старт да влезем в локалната политика. Нашите хора тогава си свършиха съвършено работата “, спомня си Адамов.

Към сегашния миг, след толкоз години в локалната власт, той е безапелационен, че когато управляваше ГЕРБ, имаше предвидимост, можеше да се възнамерява политиката в мандата, който е 4-годишен. „ През последната година и половина – от април 2021 до момента, предвидимостта е нулева. С неприемането на държавния бюджет в точния момент се вързаха ръцете на общините. Когато няма държавен бюджет, не може да се извършва финансовата стратегия. Когато това стане, страдат всички обитаеми места. Най-лошото обаче е, че финансовата стратегия, която бяхме заложили за 2022 година, в случай че беше 1.5 млн.лв., когато одобриха Бюджета през март месец, а ние приехме общинските през март-април, с тези средства към този момент можеше да се направи по-малко от половината от залегнало в програмата. Защото инфлацията изяде всички средства “, споделя претендентът за депутат и ръководител на Общинския съвет в Поморие.

" Това беше един от най-големите минуси, който изтърпяхме при така наречен „ смяна ” и „ отиването към по-добро ”, безапелационен е той.
  Посрещане на Баба Марта в ЦДГ “Веселушко ” 
Лошото, съгласно него, е, тъй като в община Поморие, с общинския център, има общо 17 обитаеми места. „ Хората чакат да се асфалтират улиците, да има тротоари, да се създадат поправки. Какво да им разбираем на тях? Те не схващат от политика и одобряват нашето пояснение от рода на „ няма пари, поради неприетия държавен бюджет ”, като опрощение. Според тях ние сме определени, с цел да намерим метод, само че по какъв начин да го намерим? Наистина това е едно от водещите неща, които показват ясно разликата в предвидимостта – преди и след „ смяната ”, безапелационен е Адам Адамов.

Той прибавя, че Община Поморие има подписани контракти по оперативни стратегии, само че компаниите се отхвърлят, тъй като инфлацията изяжда средствата. " Така се постанова да вършим нови публични поръчки, само че претенденти не се явяват, тъй като няма обезщетения, споделя още Адамов.
 Семинар с сътрудниците - ръководители на локални парламенти
И прибавя: Водният цикъл на Поморие е една от най-болните ни тематики. „ Аз, в случай че имам достойнството да стана депутат, ще лобирам намерено този план да се довърши, тъй като след завършването на първия стадий, включващ рехабилитация и рационализация на пречиствателната станция, трябваше да стартира вторият стадий – обхващащ остарялата градска част, където е най-големият проблем. Тогава се направиха едни поправки във ВиК сдружението, сътвори се един холдинг и решенията не ги вземат общините – кое е значимо да се направи, а холдингът. За Поморие беше за довеждащия тръбопровод и за водохранилище. Да, от това също има потребност, само че най-належащо бе довършването на Водния цикъл в остарялата градска част.

Там, където бе завършен първият стадий, има доста високи здания, които през лятото се пълнят с туристи. ВиК-Поморие усилва налягането, с цел да има вода и по високите етажи и старите тръби в остарялата градска част стартират да се пукат. Така през ден, през два, там става като гейзер – вършат се поправки, стопира се водата, туристите са недоволни. Не е прелестно. Да се прибереш от плаж, да искаш да се изкъпеш и да си починеш, само че да не можеш, тъй като просто няма вода. Имаше фотоси по какъв начин туристи отиват с кофи до морето да взимат вода. Така пада имиджът на града стремглаво “, споделя Адам Адамов по един от наболелите проблеми за морската община.

В листата на ГЕРБ-СДС той може би е индивидът, който познава повече от чудесно Закона за локалното самоуправление.

„ В 48-ото Народно събрание с това, че там би трябвало да има хора, които са били освен в частен бизнес, а и в общинска или държавна администрация. Разликата сред двете е огромна. Частният бизнес се води от шеф и/или подуправители, до момента в който държавната и общинската администрация – от правилници, наредби, закони. Там не можеш да прескочиш едното и да отидеш напряко към финала – има си периоди, има и наказания, в случай че не се спазят. Когато всичко се съблюдава, след това сътвореното от нас няма да бъде наказуемо или да търпи наказания. Това ме е водило като ръководител на Общинския съвет и по тази причина в тези 7-8 години, откогато съм ръководител, съвсем нямаме върнато решение от регионален шеф. Важно е да можеш да работиш в екип, да си търпелив и да си потискаш егото в сложни обстановки “, споделя Адам Адамов.

Той е безапелационен, че ръководителят на локалния парламент преди всичко е общински консултант и балансьор, той е пръв измежду равни. „ Аз съм ръководител и съм имал комфорта на това да имаме 90% болшинство, само че в никакъв случай не съм го употребявал като инструмент против другите групи в Общинския съвет. За мен едно решение, взето от локалния парламент, би трябвало да е осъзнато, а не непременно. Затова при нас 90% от решенията се вземат с цялостно болшинство. Единствено при тези, които се вземат във връзка с бюджета или неговите актуализации, има малко партийни заигравки. Но самите съветници от другите политически сили го схващат. Там обаче въздействие оказва политиката на самата партия, която съставляват – би трябвало да гласоподават или с „ въздържал се ”, или с „ срещу ” и така нататък

Чисто оперативните решения сме ги взeмали постоянно с болшинство и с консенсус. Затова, когато станах ръководител на Общински съвет, споделих на сътрудниците – всички разногласия и различия ги решаваме в комисиите. Там можем да спорим, да се караме и да предлагаме други възможности. Но ние би трябвало от комисиите да излезем с единна позиция. Така при мен сесиите не не престават повече от половин час, тъй като всичко, което би трябвало да се гласоподава, към този момент е изговорено по време на комисиите и сме стигнали до консенсус – кое е най-добре за Поморие и общината, а не за ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия или която и да е друга партия ”, споделя Адам Адамов.

Той е безапелационен, че локалното самоуправление страда най-вече от финансирането. „ За да бъде самостоятелна една община,  тя се нуждае от финансиране. Каквото и да си приказваме, най-после всичко опира до пари. Законите съгласно мен са положителни, само че би трябвало да има дребни промени в Закона за публичните поръчки, тъй като там ние сме пострадали от това, че компания, която е взела участие на търг и не е спечелила, стига до там, че апелира 2 години процедурата. Ако се постави такса – примерно 50% от цената на плана, доста компании няма да си разрешат да създадат такова нещо, тъй като в този момент, изключително с този натоварен метод на живот и условия на непрекъснато растящи цени, една социална поръчка за 1 млн. лева – в случай че я апелират една година, компанията, която я е спечелила, действително следващата година ще се откаже, тъй като просто не може да я извърши по заложените параметри. Кой губи от това? Общината и жителите. Има и други неща, които би трябвало да се трансформират, само че за мен на този стадий това е най-важното – самостоятелността на общините “, споделя Адам Адамов.

Той поддържа изцяло концепцията за по-голяма децентрализация. „ Това ще даде по-големи права на самите жители, които живеят в общините. Когато има децентрализация, кметовете и общинските препоръки ще разполагат с повече запаси, а оттова жителите към този момент ще имат по-голям надзор, тъй като те самите си избират управниците и ще могат да проследят къде и по какъв начин се харчат средствата по-добре. Не, че в този момент не са ни коректив, само че в този момент средствата от локалните налози и такси, които постъпват в общините и с това се устоят, са доста дребни, а разноските за най-елементарни неща като осветлението са доста огромни. Поморие особено ще завоюва, тъй като сме черноморска община. Но ние имаме единствено Поморие и отчасти от 1-2 години Ахелой, които вадят доходи. Всички останали 15 обитаеми места имат повече разноски, в сравнение с доходи.

Община Поморие, каквито и средства да акумулира, се пръскат в „ тила ”, тъй като и хората в дребните обитаеми места желаят да живеят обикновено. Благородно завиждаме на община Несебър, тъй като от Равда до Обзор всичко е Черноморие. И във вътрешността има две мощни села – Кошарица и Тънково, и всичко това им носи доходи. А ние, с един град Поморие, отново се оправяме, и то сносно. Но наблегнахме на финансирането по европейски стратегии “, споделя Адам Адамов.
 Адам Адмов дружно със брачната половинка си Таня и дъщерята Габриела на нейния абитуриентски бал
Той споделя, че се радва на едно прелестно семейство. „ Благодарен съм както на моята брачна половинка, по този начин и на моето дете. На 99% съм сигурен, че в случай че не бяха те, аз в този момент нямаше да съм претендент за депутат от ГЕРБ, нямаше и въобще да съм в политиката. Те ме поддържат и философски устоят на това, че ме няма у дома повече време от нормално.

Доброто ми семейство способства за имиджа, който имам построен в Поморие и освен. За мен фамилията е основата на всичко, което се случва в живота. Първото и главно нещо е фамилията – хубавичко среда и положителното развъждане на децата. Да им се дава в първите 7 години тенденция да са положителни, а когато са положителни – няма по какъв начин да не се осъществят “, счита Адам Адамов.

И най-после прибавя: „ За мен не е самоцел да вляза в Народното събрание, само че одобрих да бъда претендент, с цел да спрем тази съсипия. Това нещо не може да продължава и би трябвало да разбираем на младите, че това, което Има Такъв Народ и Политическа партия приказват, няма по какъв начин да се случи. Не може да пристигна да ни ръководи някогашният министър-председател Кирил Петков, а той да е нарушил Конституцията. Веднъж излъже ли, той ще го направи и повторно. Хората да излязат и да гласоподават, тъй като в тази акция едно от най-трудните неща ще е да убедим хората да вземат участие във вота “, споделя Адам Адамов – ръководител на ГЕРБ-Поморие, на Общинския съвет в Поморие и претендент за депутат.

За да подкрепите Адам Адамов, гласувайте с преференция 5 в листата на ГЕРБ-СДС под номер 24.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР