Какво е времето във вашия град? Имате ли възможност да

...
Какво е времето във вашия град? Имате ли възможност да
Коментари Харесай

Работа и семейство - градовете по света, в които двете се съчетават най-добре


Какво е времето във вашия град? Имате ли опция да работите от вкъщи? А какъв брой костват парцелите в мястото, където живеете?

Това са единствено част от въпросите, които съгласно ранглиста на Forbes Advisor дефинират дали даден град е добър от позиция на салдото сред персоналния и професионалния живот.

В обява по-рано тази година се отбелязва, че когато пандемията от COVID-19 удари, фирмите бяха принудени да се приспособяват към отдалечена и хибридна работа. Тази смяна ускори акцента върху благосъстоянието на чиновниците, което в този момент се оказва решаващо за .

Скорошно изследване на Forbes Advisor откри, че над половината (54%) от английските чиновници биха приели по-ниско платена работа в подмяна на по-добър баланс сред професионалния и персоналния живот.

В класацията, оповестена по-рано тази година, са прегледани 128 огромни града по целия свят и на всеки е дадена оценка до 100.

Анализираните фактори включват:
Класация на Световния показател на щастието Индекс на неравенството сред половете Средно работно време Минимален годишен отпуск по закон Съотношение цена на парцелите към доходите Дял на свободните работни места за отдалечена и хибридна работа Политика за отпуск по  Паркове и естествени резервати на глава от населението Процент на безработица Слънчеви часове
1. Копенхаген, Дания

Баланс сред работа и персонален живот: 70.5

Копенхаген е класиран като най-хубавият град за баланс сред работа и персонален живот със мощния си акцент върху устойчивостта и високото качество на живот. Това се отразява в неговата инфраструктура, публичен превоз и зелени площи.

Жителите на датската столица са известни със своя метод на живот " хюга ", който се концентрира върху отделянето на време за грижа за себе си и за другите, релаксиране и наслаждаване на по-спокойните удоволствия на живота.

Много компании в датската столица поддържат тези полезности на работното място, като оферират гъвкаво работно време и петседмичен най-малък годишен отпуск.

Освен това равнищата на безработица са по-ниски в сравнение с в доста други елементи на Европа (2.4%) и фирмите оферират наставнически отпуск от 52 седмици за двамата родители.

2. Хелзинки, Финландия

Баланс сред работа и персонален живот: 65.1

Хелзинки заема второ място измежду най-хубавите градове за живеене и работа, с доста преимущества, които предизвикват здравословния баланс сред професионалния и персоналния живот. Финландската столица слага мощен акцент върху общността и здравословния метод на живот.
Тези аспекти способстват за класирането на Финландия преди всичко в Световния показател на щастието.
Като страна Финландия е известна със своите прогресивни обществени политики, в това число fair наставнически отпуск след раждането на дете. Финландските служащи нормално се радват на до пет седмици заплатен отпуск всяка година, което дава доста благоприятни условия за отмора и презареждане.
 Работа и семейство - градовете по света, в които двете се съчетават най-добре
© European commission (audiovisual service)

Освен това доста компании в Хелзинки оферират гъвкави условия на работа, като да вземем за пример варианти за отдалечена работа, които оказват помощ на чиновниците да балансират работните си отговорности с персоналните отговорности. Като цяло повече от половината от оповестените свободни работни места включват отдалечена или хибридна работа.

3. Стокхолм, Швеция

Баланс сред работа и персонален живот: 64.8

Градът има мощна стопанска система и висок стандарт на живот. Той е дом на процъфтяваща културна сцена, включваща музеи и музикални зали от международна класа.

Шведските чиновници на цялостен работен ден имат право на най-малко 25 дни годишен отпуск, което дава евентуални благоприятни условия за свободното време и персонална реализация.
Работодателите постоянно оферират гъвкави договорености за работа, като съвсем половината (46%) от работните места са рекламирани като хибридна или отдалечена работа.
Работодателите дават и великодушни политики за наставнически отпуск. Родителите имат право на до 480 дни заплатен отпуск за развъждане на дете, като на всеки родител се оферират 240 дни заплатен отпуск.

4. Осло, Норвегия

Баланс сред работа и персонален живот: 63.2

Друг скандинавски град е разгласен за четвъртото най-хубаво място за живеене за баланс сред работа и персонален живот. Норвежката столица има висок стандарт на живот и макар че е безценен град, високите заплати и отличното качество на живот ненапълно компенсират това, се отбелязва в текста към класацията.

Много компании в Осло оферират гъвкаво работно време, което разрешава на чиновниците да провеждат работните си графици съгласно персоналния си живот. Това улеснява ходенето на срещи, прекарването на време със фамилията и приятелите и заниманията или ползите отвън работата.

Осло е на шесто място в международния показател на щастието.

5. Оукланд, Нова Зеландия

Баланс сред работа и персонален живот: 62.7

Оукланд е първият град отвън Европа, който се класира в топ 10 в показателя за баланс сред работа и персонален живот. Градът има спокойна и другарска атмосфера, което го прави комфортно и прелестно място за живеене и работа. Той е дом на растяща и многообразна стопанска система, предоставяща задоволително благоприятни условия за работа в редица браншове.

Средностатистическият чиновник работи по 26.3 часа седмично, което значи, че жителите могат да се насладят на града и да си починат след работа.

Служителите на цялостен работен ден имат право на четири седмици заплатен отпуск и има 11 публични празнични дни годишно.

Освен това, безработицата е доста по-ниска спрямо другите градове в показателя - 3.2%.

6. Гьотеборг, Швеция

Баланс сред работа и персонален живот: 60.7

Гьотеборг, вторият по величина град в Швеция, е отлично място за баланс сред работа и персонален живот. Разположен на брега на Северно море, Гьотеборг обезпечава на жителите елементарен достъп до плажове, острови и естествена хубост.

Жителите на Гьотеборг, могат да се възползват изцяло от тази хубост, която се предлага дружно с 25 дни годишен отпуск.

Градът обезпечава и гъвкави условия на работа, като 42% от оповестените свободни работни места оферират отдалечена или хибридна работа.

Комбинацията от красива природа и фокуса на Швеция върху благосъстоянието на чиновниците прави Гьотеборг отлично място за работа и живот.

7. Рейкявик, Исландия

Баланс сред работа и персонален живот: 58.7

Рейкявик, столицата на Исландия, е мечтано място за работа и живот на феновете на природата. Естествената среда на Рейкявик предлага обилие от развлекателни действия, като туризъм, плуване в геотермални басейни и наблюдаване на китове.

Правителството на Исландия интензивно предизвиква здравословния баланс сред професионалния и персоналния живот и вследствие на това доста компании са възприели еластичен модел на работа, което разрешава на чиновниците да се любуват на повече свободно време.

Служителите имат право на 24 дни годишен отпуск, както и на 12 публични празника. Гъвкавата работа също се предизвиква, с 46% оповестени отдалечени и хибридни работни места.

Този спокоен метод към работата също по този начин понижава равнищата на стрес, като способства за по-добро психологично здраве и превъзходен баланс сред работата и персоналния живот съгласно оценките в класацията.

8. Виена, Австрия

Баланс сред работа и персонален живот: 58.5

Високото качество на живот във Виена и богатата културна сцена я вършат идеално място за живеене за хора, търсещи по-добър баланс сред професионалния и персоналния живот.
 Работа и семейство - градовете по света, в които двете се съчетават най-добре
© European commission (audiovisual service)

Столицата на Австрия предлага набор от обществени услуги, в това число гратис опазване на здравето и обучение, които способстват за благосъстоянието на жителите. Австрия има висок резултат и в международния показател на щастието.

В взаимозависимост от отработените часове чиновниците могат да употребяват приблизително пет седмици годишен отпуск, както и 13 публични празника. Нещо повече, градът разполага с необятна гама от зелени площи, осигуряващи на жителите спокойна среда за действия навън.

Нивата на безработица са едвам 2.3%.

9. Единбург, Шотландия

Баланс сред работа и персонален живот: 57.1

Единбург е първият град от Обединеното кралство, който попада в топ 10 на класацията. Шотландската столица има богато културно завещание, в това число музеи, художествени галерии и театри. Градът е заобиколен от зашеметяваща естествена хубост, хълмове, плажове и паркове, предлагащи доста благоприятни условия за действия навън, като туризъм и колоездене.

Жителите му имат задоволително време да се провиснал и да се насладят на разнообразните развлекателни действия в града на фона на великодушна политика за годишен отпуск (28 дни).

Отпускът по майчинство също е великодушен, като на чиновниците на цялостен работен ден се оферират най-малко 39 седмици.

10. Белфаст, Северна Ирландия

Баланс сред работата и живота: 57

Столицата на Северна Ирландия, Белфаст, е вторият представител на Обединеното кралство в показателя за баланс сред професионалния и персоналния живот.

Със своята оживена, само че спокойна атмосфера, Белфаст предлага набор от благоприятни условия за кариера, без да прави компромис с качеството на живот. Градът има процъфтяваща стопанска система и бързо разрастващ се софтуерен бранш, с редица огромни работодатели в региона, в това число Deloitte, CitiGroup и Allstate.

Белфаст има по-ниски разноски за живот и ниско съответствие сред цените на парцелите и приходите спрямо други огромни градове в Обединеното кралство, което го прави налична алтернатива за тези, които желаят да се открият. Както при други места в Обединеното кралство, отпускът по майчинство е великодушен.

Без Съединени американски щати в топ 50

Сред другите градове с високи резултати в класацията са Амстердам, Цюрих, Прага, Сидни и Абу Даби. Те оферират страховит баланс сред професионалния и персоналния живот, със мощни стопански системи, ниски равнища на безработица и великодушни приходи на чиновниците.

" Евронюз " отбелязва в коментар, че нито един град в Съединени американски щати не е влезнал в топ 50, като най-високо класираният град, Атланта, е на 52-ро място в света. Този забележителен контрастност с други европейски страни е резултат от - наред с друго - неналичието на законово наложителен заплатен годишен отпуск и отпуск по майчинство за чиновниците в Съединени американски щати.

Съвети

Към класацията са добавени и осем съвета към компаниите по какъв начин да основат добър баланс сред работа и персонален живот:

Предлагайте гъвкави условия на работа: Предоставянето на варианти като отдалечена работа, гъвкави графици и шерване на работа може да помогне на чиновниците да балансират персоналните и професионалните си отговорности.

Насърчавайте почивките: Насърчавайте чиновниците да вършат почивки през целия ден, с цел да предотвратят професионалното прегаряне и да усилят продуктивността.

Установете ясни граници: Поставете упования и граници за работното време и ги съобщете ясно на чиновниците, с цел да предотвратите несъразмерна работа и спорове сред работа и персонален живот.

Насърчавайте грижата за себе си: Насърчавайте чиновниците да дават приоритет на грижата за себе си, да вземем за пример посредством физическа интензивност, поддръжка за психологично здраве и свободно време за персонални потребности.

Поставете си реалистични цели: Работете със чиновниците, с цел да си поставите реалистични цели и периоди, които не водят до безразсъдно натоварване.

Насърчавайте откритата връзка: Насърчавайте откритата връзка сред чиновниците и управлението за разрешаване на спорове или проблеми сред работата и персоналния живот.

Предлагайте стратегии за уелнес на чиновниците: Прилагайте стратегии за уелнес, като фитнес тренировки, сесии за медитация или семинари за здраве и хранене, с цел да насърчите здравословния живот и салдото сред работата и персоналния живот.

Водете посредством образец: Насърчете мениджърите и водачите да моделират баланс сред работа и персонален живот и да дадат приоритет на грижите за себе си, с цел да дадат образец на чиновниците.

Ето и останалите градове в топ 25:

11. Люксембург (Люксембург)
12. Амстердам (Нидерландия)
13. Цюрих (Швейцария)
14. Прага (Чехия)
15. Манчестър (Англия)
16. Глазгоу (Шотландия)
17. Бризбън (Австралия)
18. Мелбърн (Австралия)
19. Дъблин (Ирландия)
20. Ротердам (Нидерландия)
21. Мадрид (Испания)
22. Сидни (Австралия)
23. Барселона (Испания)
24. Валенсия (Испания)
25. Абу Даби (Обединени арабски емирства)
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР