Какво е нужно за красива, зелена, чиста и подредена Варна?

...
Какво е нужно за красива, зелена, чиста и подредена Варна?
Коментари Харесай

СДС-Варна: Какво е нужно за красива, зелена чиста и подредена Варна? Програма на СДС-Варна

Какво е нужно за красива, зелена, чиста и подредена Варна? СДС-Варна предлага своя стратегия и визия за екологична и съвременна морска столица на България. Сините във Варна показаха пред ДНЕС+ своето виждане в областта на екологията.

В нея са заложени ограничения, съгласувани на експертно равнище, опит в ресора и разбори.

Ето какво съдържа тя:

Опазването на атмосферния въздух

Използването на публичен превоз, колела или ходенето пешком, когато е допустимо. Алтернативно, изборът на електрически или хибридни транспортни средства може да понижи нездравословните излъчвания. Изолиране на дома, потребление на енергоспестяващи електроуреди и лампи. Преходът към възобновими източници на сила, като слънчева и вятърна сила. Изграждане на паркове и градини, нови зелени зони и региони оказва помощ за запазването на чист въздух и естествени екосистеми.

Увеличаване на налозите върху замърсяващите промишлени действия за понижаване на замърсяването на въздуха и възстановяване на качеството му.

Стимулиране на вложенията във възобновима сила и енергийна успеваемост за устойчивата икономическа индустрия.

Опазването на водите

Превенция от замърсяване на водите. Оптимално потребление. Пречистване. Използването на минералните водите за балнеология за лекуване и възстановяване на здравето. Образованието и информираността на хората и осъществяване на акции за осведомление и образование на обществото по отношение на аргументите и последствията на замърсяването на водата и значимостта на опазването й. Опазване на крайбрежните и водни екосистеми. Мерки за запазване и възобновяване на екосистемите, с оглед да се резервира или възвърне благосъстоянието на дивата флора и фауна.

Управлението на отпадъците

Разделително събиране на отпадъците на разнообразни типове (например хартия, пластмаси, метали), преработване, компостиране, механична и биохимична обработка. Редуциране на количество създадени боклуци в началната им фаза и повишение на осведомеността на обществото посредством акции и просветителни инциативи.

Оптимизирането на сметосъбирането и сметоизвозването

Разработване на ефикасна градска тактика за ръководство на отпадъците от бита. Това включва обмисляне на подобаващи направления, правене на графици и така нататък Оптимизиране на маршрутите на профилираните транспортни средства. Разделянето на отпадъците от семействата на рециклируеми и биоразградими материали. Обучение и информиране на обществото. Сътрудничество с публични организации и бизнес бранша.

Поддържане чистотата на улици и другите територии за публично прилагане

Изхвърляне на битовите боклуци от жителите единствено в профилираните контейнери за смесени битови боклуци. Повишаване и възстановяване на инженерната техническа инфраструктурата за обслужване на съдовете за събиране на смесените битови боклуци. Поставяне при нужда на спомагателни контейнери за боклуци. Обучение и информираност за жителите. Провеждането на осведомителни акции, семинари и образования за жителите с оглед да се увеличи осведомеността им за значимостта на поддържането на чистотата и да ги насърчи да бъдат виновни и дейни в тази тенденция.



По материала работи Геновева Михайлова, ДНЕС+

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР