Какво да правят тежко болни пациенти, останали без лекарства? Оправдана

...
Какво да правят тежко болни пациенти, останали без лекарства? Оправдана
Коментари Харесай

Защо изчезват лекарства от аптеките?

Какво да вършат тежко заболели пациенти, останали без медикаменти? Оправдана ли е замяната на един пестелив препарат с по-скъп сурогат? И каква би трябвало да бъде лекарствената политика на страната?

Проверка на NOVA сподели, че на пазара у нас липсва Вентолин, който се употребява за инхалация. Няма и витамин D на капки, който се предлага в хранителни добавки, само че са много по-скъпи. Няма и Резохин, тъй като компанията се отдръпна при започване на българския пазар. Той може да бъде сменен от Плакенил, само че този тип лекарство не се внася в България, а може да бъде открит в Гърция.

„ Вентолинът е спрян за всички 5 страни, в които до момента са го произвеждали и внасяли, а по-късно са спрели производството. Проблемът не е у нас. В България няма генерични заместители на Плакенила. Така остава огромна празнина ". Това сподели в ефира на „ Събуди се” Николай Костов от Асоциацията на притежателите на аптеки за неналичието на тези медикаменти, нужни на пациентите.

Костов изясни, че Плакенилът е значимо лекарство, защото той се употребява за профилактика и лекуване на малария.

„ Може да се подтиква паралелния импорт и да се облекчи свободното придвижване на продукта в Европейски Съюз. Това зависи освен от страната, само че и от този, който да го записва ", разяснява Костов.

Д-р Стойчо Кацаров от Център за отбрана на правата в опазването на здравето счита, че „ несъразмерната регулация” и „ интервенция на държавата” е главната причина, заради която тези медикаменти ги няма в нашия пазар. „ Става дума за медикаменти за лекуване на злокачествени болести, които са нито скъпи, нито нови. Няма ги на пазара поради липса на интереси”, съобщи той. И добави, че държавното управление е основало отблъскващи условия за достъп до нашия пазар, като по този метод хиляди заболели остават без медикаменти.

„ В множеството страни Здравните каси желаят отстъпки, само че у нас отстъпката би трябвало да се направи от най-ниската цена в Европа, тъй като условията за регистрация у нас са за цена, която да се съпостави с 12 други страни в Европейски Съюз, само че се оказва, че нашата цена по закон би трябвало да е най-ниска ", изясни Костов.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР