Какви са правата ни на пациенти? Можем ли по всяко

...
Какви са правата ни на пациенти? Можем ли по всяко
Коментари Харесай

Лечение на българи в ЕС с формуляр S2


Какви са правата ни на пациенти? Можем ли когато и да е на годината да сменим персоналния си доктор? Какво би трябвало да платим, в случай че сме признати за лекуване в болница? Колко процедури при ортодонт се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)? Отговори на тези и други сходни въпроси ще ви дадат изявленията от поредицата "Здравни права " .

Националната здравноосигурителна каса обмисля въвеждането на ограничавания за българските пациенти, които желаят да се лекуват за нейна сметка в лечебни заведения, намиращи се в Европейския съюз (ЕС). Това предизвестиха от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето преди броени дни. От Надзорния съвет на Касата оферират най-малко двама национални консултанти да изготвят мнение, че пациентът, който желае да се лекува зад граница, не може да го направи у нас. Ще се ревизира и дали индивидът има дарителска сметка, с която да събира средства. Основната цел на тези ограничавания е да се понижи броят на нашенците, които желаят да се лекуват в Европейски Съюз (в някои случаи това може да стане и на територията на страната), както и дълъгът на НЗОК, който се натрупа от това.

Според директивата на Европейски Съюз за трансгранично здравно обслужване , българите могат да аплайват за издаване на европейски формуляр за планово лекуване в съюза или формуляр S2 . За задачата би трябвало да подадат своите документи в Централното ръководство на Националната здравноосигурителна каса или в Регионална здравноосигурителна каса. Необходими са им:

попълнено заявление по образец; копие от годен документ за идентичност – персонална карта или чуждестранен паспорт; настояща здравна документи, доказваща актуалното здравословно положение и вероятно извършеното досега лечение; документално удостоверение от съответно лечебно заведение в страна от Европейски Съюз за типа на идното лекуване там с посочен интервал, в който може да се организира нужното планово лекуване (с начална и последна дата); узаконен превод на предварителна оферта, включваща описанието и цената на идните медицински дейности;

документ, публикуван от непознатото лечебното заведение, потвърждаващ, че лекуването, за което се желае позволение от НЗОК, ще бъде извършено в тази болница против показване на европейски формуляр за планово лекуване в Европейския съюз – S2.

От Националната здравноосигурителна каса прецизират, че всички документи, които се подават от пациента, би трябвало да са на български, в случай че има превод от непознат език, той наложително би трябвало да е удостоверен, с цел да бъде приет за годен.

Ако лицето, което кандидатства, не може да получи нужното му лекуване на територията на България, Здравната каса преценя дали да получи позволение за държава-членка на Европейския съюз . Националните консултанти по съответните болести и ръководителите на съответните научни сдружения са експертите, които преценят всеки един случай и изготвят писмени мнения.
Свързани публикации.. Медицинска застраховка за чужбина – нужна ли е? 0 Направление за доктор – какъв брой дни важи? 0 Посещение на доктор в дома – заплаща ли се? 0

Както е посочено в директивата на Европейски Съюз за трансгранично здравно обслужване, при публикуван от НЗОК формуляр за планова здравна помощ S2, пациентът би трябвало да го даде в задграничната болница. С този документ той ще й подсигурява, че ще му поемат разноските по лекуването. Въпросното лечебно заведение регистрира формуляра в локалния здравен фонд , който заплаща оказаната на българина здравна помоя. После българската Здравна каса му възстанова разноските по лекуването.

Българите, които желаят да се лекуват в Европейски Съюз, би трябвало да знаят, че въпросният формуляр не покрива потребителските такси , хонорарите на лекарите, допълнителнмите проучвания, пътните и разноските за хотели, разноските за компаньон, за независима стая, както и цената на всички спомагателни процедури, които не се покриват от наложителното здравно обезпечаване в другата страна.

Пациентите могат да аплайват и за авансово позволение за възобновяване на разноските за лекуване в болница в Европейския съюз . На уеб страницата на Касата има цялостния лист с документи, които всеки искащ би трябвало да подаде. По реда на директивата на Европейски Съюз за трансгранично здравно обслужване, „ пациентът персонално заплаща цената на позволеното лекуване – по цените на непознатото лечебно заведение “. След като се върне в България, той има право да му въузстановят разноските до размера на разноските, които Здравната каса заплаща за съответното лекуване на територията на България. „ В случай, че цената на предоставеното в друга страна членка здравно обслужване е по-малка от цената, която НЗОК заплаща за съответното здравно обслужване, в случай че е осъществено на територията на България, на пациента се възвръщат не повече от фактически направените разходи», написа в директивата.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР