Какви са очакванията на Аналитична мрежа SOPHIA за предсрочните избори

...
Какви са очакванията на Аналитична мрежа SOPHIA за предсрочните избори
Коментари Харесай

Анализатори: Има такъв народ ще води пред ГЕРБ на изборите на 11 юли

Какви са упованията на Аналитична мрежа SOPHIA за предварителните избори на 11 юли?

Прогнозата е на самостоятелна аналитична мрежа в състав: Радослав Илиев, Тончо Краевски, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов, Владимир Йончев, Мира Баджева, Явор Дачков. Координатор: Стела Райчева. Представените вероятности са условни и не отразяват социологическо изследване на публичното мнение, а са обосновани хипотези на база политическата логичност. Освен логиката, в политическия развой работят и поредност инцидентни или изключителни фактори, които могат да дадат въздействие.

Кой ще е преди всичко в изборите на 11 юли 2021 година?
Няколко фактора наподобяват сигурни: възходящите кавги и разкрития са в ущърб на ГЕРБ, установи се всеобщо харесване на огромна част от служебното държавно управление, а заявеният от Съединени американски щати лист на българи в подтекста на закона „ Магнитски” е продължение на изказаната към този момент неоправдателна (анти-ГЕРБ) позиция от американските сенатори, водачи на Републиканската и Демократическата партия.

Взети дружно, тези фактори надали ще доведат до сриване на ГЕРБ, само че съвсем подсигуряват неговия спад. Следователно може да се каже, че ГЕРБ резервира средносрочните вероятности, само че не разполага с краткосрочни. Разбира се, не е изключен и по-значим срив на ГЕРБ, само че все още към момента няма отчетливи индикации за това, защото главните играчи на високо и приблизително равнище демонстрират към този момент преданост към Борисов. Ако това се промени, ще следим процеси от кардинално нов темперамент.

Прогнозна стойност:

60:40 Има Такъв Народ ще води пред ГЕРБ

2. Българска социалистическа партия - ще усили значимо, ще спадне значимо или ще повтори достижението си?

Действат няколко разнопосочни фактора: в интерес на Българска социалистическа партия е успокояването от пандемията, срещу нейния растеж са задълбочаващите се несъгласия в соцпартията и споровете при правенето на листите й, официално и стремително оповестената „ необятна лява коалиция”, и конкуренцията в лицето на новопоявилата се партия на Жан Виденов. Макар да е допустимо тези фактори да се уравновесят, вероятността за растеж, стабилизация или спад наподобяват по този начин:

Прогнозна стойност (увеличение, повтаряне, спад):

40:40:20

3. „ Изправи се! Мутри вън “ ще влязат ли в Народното събрание?

След късия живот на 45-то Народно събрание, в което Мая Манолова съумя да дефилира като „ Първа дама” и при вероятността на нова серия улични митинги, влизането на „ Изправи се! Мутри вън!” наподобява доста евентуално.

Прогнозна стойност:

80:20

4. Новото обединяване на патриотите ще влезе ли в Народното събрание?

Въпреки забавната маневра на Каракачанов с отдръпването на настоящите водачи на 3-те партии от новообявения формат на обединението, в оставащите 40 дни до изборите Вътрешна македонска революционна организация ще бъде подложена на същите ветрове, които духат и против ГЕРБ. Самите тематики на публичния спор не са преференциални за Вътрешна македонска революционна организация. Това заплашва групировката да остане отново под ръба или едва-едва да го прескочи, според от равнището на присъединяване на изборите, т.е. според какъв брой висока е парламентарната преграда и интензивността във вота.

Прогнозна стойност:

40:60 възможност да влязат в Народно събрание

5. Партията на Васил Божков ще влезе ли в Народното събрание?

Божков получи преден удар от страна на държавното управление на Съединени американски щати и е разгласен за „ черна овца” на практика от всички политически участници. Това не му дава огромни шансове да направи достижение, кардинално друго от това, което реализира на последните избори.

Прогнозна стойност:

20:80 да влязат в Народно събрание

6. Ще усили ли постижениеот си Демократична България?

Христо Иванов освен резервира централното си място в публичния спор, само че съумя да се открои и в предходния къс парламент, както и след него със спокойния си звук и отмерени оценки. Също по този начин възвърне основното за тази партия в досегашния й дневен ред: рецензията към правосъдната система. Това прави доста евентуално той да усили електоралното си достижение.

Прогнозна стойност:

80:20

7. Какво държавно управление ще произведат тези избори, в случай че изобщо това се случи?

Изглежда повече от явно, че този път Слави Трифонов няма да може да откаже сформиране на кабинет. Той надали ще е съдружен и по-скоро няма да е вследствие на договаряния, а на процедура ще е нещо като протестна коалиция, по модела на служебното държавно управление на Радев. Това би означавало няколко неща:

- Формално ще имаме държавно управление на малцинството; действително то ще е подкрепено и от протестърските партии, и от Българска социалистическа партия, а може би и от ДПС; не е изключено даже от ГЕРБ. В този кабинет по мажоритарен метод (и без договаряния!) ще бъдат показани фигури, близки до Демократична България, Българска социалистическа партия и всички така наречен „ протестъри”;

- Много евентуално е в него да запазят местата си огромна част от сегашните служебни министри;

- Т.е. в българския парламент ще се образува плаващо законодателно мнозинство;

- Фигурата на министър-председателя може да не е доста мощна – по този начин, както е сега, и ще следим мощни, противоречиви и дейни фигури министри, а не толкоз мощен и преобладаващ с общественото си наличие министър председател, както бяхме привикнали до момента.

Изглежда най-вероятно да се образува нещо като четириъгълник на властта: Радев-Трифонов-Иванов-Манолова.

Вероятността да се случи това оценяваме на 70:30.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР