Каква ще е съдбата на сделката - това сега зависи

Каква ще е съдбата на сделката - това сега зависи ...

Каква ще е съдбата на сделката за Брекзит?.


Каква ще е съдбата на сделката - това сега зависи от два парламента - европейският и британският, които трябва да я одобрят. В Лондон депутатите в Камарата на общините ще заседават извънредно в събота - това ще е първото заседание в почивния ден от Фолклендската криза през 1982 година.

Мъчително трудно постигнатата сделка, договаряна три години и половина и предоговоряна през последните 48 часа сега отново е в ръцете на британските депутати. Въпросът е дали ентусиазмът от Брюксел ще бъде охладен в Лондон и дали в Уестминстър ще се повтори драмата на Тереза Мей, която по-лесно се договори с Брюксел, отколкото със собствените си консерватори и нейното предложение за сделка беше отхвърлено три пъти от парламента.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия обяви, че партията му няма да подкрепи сделката.

Ключова за съдбата на сделката е позицията на северноирландската Демократична юнионистка партия.

А тя потвърди позицията си, с която събуди и разтърси тази сутрин медиите и премиера Джонсън. В "Туитър" вторият човек в партията Найджъл Додс написа:
"ДЮП няма да е в състояние да подкрепи тези предложения в парламента. Смятаме, че тези разпоредби няма да е в дългосрочен интерес на Северна Ирландия."
Премиерът Джонсън се нуждае от 320 гласа в 650 местната Камара на общините. ДЮП има 10 гласа и те могат да са решаващи. А партията от началото на преговорите за споразумение не желае да приеме да спазва различни правила от останалата част на Обединеното кралство, както предвижда сегашният план.

Източник: bnt.bg