Каква оценка давате на държавата в грижите й за децата?

...
Каква оценка давате на държавата в грижите й за децата?
Коментари Харесай

Анкета пита родители и деца: Каква оценка давате на държавата в грижите й за децата?

Каква оценка давате на страната в грижите й за децата? „ Национална мрежа за децата “ задава този въпрос на деца над 14 години и възрастни, заинтригувани от живота на децата и фамилиите у нас. 

Резултатите от електронния въпросник ще послужат за основаването на годишния отчет „ Бележник: Какъв е междинният триумф на страната в грижата й за децата “. Документът за осми следващ път ще наблюдава по какъв начин специалисти, възрастни и деца правят оценка държавното управление и институциите за грижите им към децата, по какъв начин те са изпълнили своите обещания през миналата година и какви са рекомендациите към тях. И както във всеки училищен бележник, страната получава оценки от 2 до 6. Докладът и изводите от него се показват пред държавните институции и държавното управление.

Въпросникът е разграничен на осем елементи, отговарящи на осемте тематики на Бележника:

  • богатство на децата
  • протекция на детето от всички форми на принуждение
  • детско здраве
  • ранно детско развиване
  • обучение
  • фамилна среда и различна грижа
  • детско правораздаване
  • детско присъединяване

С отговорите си, децата и възрастните ще слагат своята оценка до каква степен страната се е справила с даден проблем и до каква степен са предпазени правата на децата в другите сфери на техния живот. Също по този начин, анкетата дава опция за отправяне на рекомендации, които по-късно ще бъдат систематизирани от Национална мрежа за децата и ще бъдат показани пред държавното управление.

Национална мрежа за децата цели „ Бележник 2019 “ да отразява освен мненията на специалистите и експертите, само че и на самите деца, които би трябвало да са в центъра на политиките и на всички хора, които се вълнуват от живота на децата в България. Ето за какво анкетата е отворена за всички деца над 14-годишна възраст и възрастни.

„ Искам да попитам – толкоз ли са доста децата на България, че да не можем да се погрижим за тях, без значение къде живеят “ – това е едно от мненията, които получихме при миналогодишното ни онлайн допитване до децата, родителите и експертите.

Консултациите, които НМД организира в границите на работата по отчета – посредством фокус групите и посредством тази анкета – дават опция на хората, към които са ориентирани политиките за децата и фамилиите в България, да дадат отзиви и значими рекомендации и за това техният глас да бъде чут от държавните институции.

Крайният период за попълване на анкетата е 3 февруари 2019 година

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР