Каква е равносметката за джоба ни след празниците - над

...
Каква е равносметката за джоба ни след празниците - над
Коментари Харесай

Най-глупавото, което можем да направим, е да вземем втори кредит, за да погасим вноска по първи

Каква е равносметката за джоба ни след празниците - над 1 милиард лв. са транзакциите, регистрирани в седмицата преди Коледа. Данните на оператора за безкасови заплащания демонстрират, че съвсем половин милиард лв. са изхарчени за покупки. Това е с над 27% повече в съпоставяне със същата седмица на 2021 година.

От банкомати в седмицата от 19-25 декември 2022 година са изтеглени 538 милиона лв.. Това е с 18% повече по отношение на същия интервал на 2021 година Новата година идва с още празници, само че и с обичайните разноски за застраховки, налози и винетки. Така януари се трансформира в същинско тестване за фамилния бюджет на доста семейства. Как да се оправим с най-трудния във финансово отношение месец от годината в изискванията на висока инфлация и галопиращи цени на храни и горива?, предава Българска национална телевизия.

Заради високите цени на храните и инфлацията, фамилията на Десислава Горанова е лимитирало до най-малко разноските за дарове и трапези по Коледа и Нова година. Въпреки това са похарчили повече спрямо 2021 година.

" Колкото и да свиваме бюджета, просто всичко е доста скъпо. Аз някъде попаднах на информация, че инфлацията е 17%, само че като виждам разликата в цените някои са скочили с по 200% ".

Тя получава минимална заплата. Планира фамилния бюджет по този начин, че да може да изкара януари без усложнения, само че в множеството случаи сметките не излизат.

" Януари обичайно си е най-тежкия месец. Нямам визия по какъв начин ще се оправим. Всичко, което е отвън плануваното... Ще тръгнем за жалост годината с някакви заеми, което не е добър вид, но няма по какъв начин - постанова се ".

Десислава ще разчита на помощ от другари, тъй като бърз заем или потребителски заем ще натежи съществено на фамилния бюджет. Домакинствата, които не могат да разчитат на другари и ще прибегнат до услугите на банки или други финансови институции би трябвало да обмислен добре, дали ще могат да покриват вноската за заема.

Финасовите специалисти са на мнение, че най-глупавото нещо, което можем да създадем е да вземем втори заем, с цел да погасим вноска по първи заем. Така се влиза в дългова серпантина. В изискванията на галопиращи цени и висока инфлация, салдото сред приходи и разноски и вярното обмисляне са от основно значение за фамилния бюджет.

За да не прибягваме до заем от другари или заем, специалистите поучават семействата да стартират планирането на разноските за Коледа, Нова година и януари няколко месеца по-рано.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР