Както знаете, хората имат доста силна захапка - много по-мощна,

...
Както знаете, хората имат доста силна захапка - много по-мощна,
Коментари Харесай

От хиена до полярна мечка: Животните с най-силна захапка

Както знаете, хората имат много мощна захапка - доста по-мощна, в сравнение с си мислите - най-малко това демонстрира изследване, извършено в Австралия. Човешките челюсти обаче бледнеят спрямо това, на което са способни представителите на животинското царство. Portal Science Focus описа за 10 животни с най-силната захапка на планетата.

Хиена

Хиените от Централна Африка имат конични предкътници, предопределени да чупят и смачкват кости. Благодарение на мощните челюсти и необятните кътници, тези хищни бозайници употребяват оптимално плячката си: мощно съсредоточената киселина в стомасите им разрешава да смилат даже кости.

Мечка гризли

Туристите измежду природата с право са предизвестени да стоят надалеч от мечките гризли. Тези големи животни имат освен остри нокти, само че и мощна захапка, която елементарно може да счупи топка за боулинг или човешки череп.

Полярна мечка

Полярните мечки имат най-мощната захапка от всички свои родственици. Те са и единствените мечки, които се смятат за морски бозайници. Големите им зъби могат да доближат размери до 5 см, което е отлично за лов на арктически животни - нормално пръстенови тюлени и морски зайци. Полярните мечки обаче не са придирчиви и могат да ядат всичко - от мърша до растения, птици и яйца.

Горила

Въпреки обстоятелството, че горилите са най-вече вегетарианци, тези примати имат доста мощни челюсти. Те са нужни, с цел да се обели кората от стволовете на дърветата - или да се отдели неядливата външна кора от сладката вътрешна.

Бича акула

Бик акулите имат повече зъби от всеки различен тип акула - до 350. Устата на акулата работи като конвейер: до момента в който старите зъби по ръба на челюстта се износват и падат, нови се изплъзват от предходния ред и заемат тяхното място. Това значи, че една акула може да смени до 50 000 зъба през живота си. Нищо чудно, че зъбите на акулите са толкоз постоянно срещани в света на изкопаемите остатъци.

Ягуар

Ягуарите са опортюнистични ловци, които се хранят с съвсем всичко. Те са способни да убият плячка четири пъти по-голяма от тях с едно захапване, в това число алигатори и костенурки.

Хипопотам

Хипопотамите имат най-голямата уста и зъби от всички сухоземни бозайници. Техните зъби нормално доближават дължина от 71 сантиметра и в никакъв случай не стопират да порастват. Понякога се случва те да се защищават от алфа хищници от саваната и други хипопотами.

Американски алигатор

Алигаторите чакат безшумно в засада, до момента в който най-лесната плячка се приближи до тях. Те не подценяват змиите, рибите, костенурките, бозайниците, земноводните и даже насекомите. Що се отнася до силата на челюстите им, съгласно откриватели от държавния университет на Флорида, ухапването на алигатора е задоволително мощно, с цел да повдигне дребен камион.

Солен крокодил

Соленоводният крокодил е най-голямото живо влечуго. Мъжките могат да доближат до 7 метра дължина и тегло към 1000 кг, а женските не са доста по-малки. Те нормално чакат плячка на ръба на водата, преди безмилостно да се нахвърлят върху бъдещо хранене. Солените крокодили също от време на време се назовават ​​ " живи вкаменелости ", тъй като те те съвсем не са се трансформирали през последните 100 милиона години.

Нилски крокодил

Нилските крокодили не са толкоз огромни, колкото соленоводните крокодили, само че са отпред в листата на животните с най-мощна захапка. Тяхното нападателно, извънредно териториално държание кара крокодилите постоянно да употребяват ужасната си уста: те са в положение да убият всяко създание, което се приближи до водата. Храненето им обаче се състои най-вече от риба.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР