Както съобщава Daily Express, професорът по геология в държавния университет

...
Както съобщава Daily Express, професорът по геология в държавния университет
Коментари Харесай

Тревога сред учените: Страховити аномалии в Йелоустоун през юни вещаят масова гибел

Както оповестява Daily Express, професорът по геология в държавния университет в Портланд Скот Бърнс споделя, че количеството дребни земетресения нормално значи, че магмата и газовете под повърхността стартират да се доближават към изхода.

В същото време други специалисти твърдят, че няма от какво да се тревожим. Джереми Фарел от университета в Солт Лейк Сити в щата Юта декларира, че всички тези дребни трусове не са нищо повече от част от естествения цикъл на вулкана Йелоустоун.

Въпреки това, в допълнение към трусовете, през последния месец в Йелоустоун се случи друга особеност, която разтревожи специалистите. Големият гейзер Steamboat изригна 2 пъти за 4 дни - на 12 и 15 юни и това беше най-краткият интервал сред изригванията му от самото начало на наблюдението му. Като цяло, Steamboat изригва непринудено, от време на време един път месечно, а от време на време и нито един път за няколко месеца или даже години. Миналата година обаче той стартира да изригва доста постоянно и го прави 30 пъти, а тази година той явно ще сложи връх за изригвания, тъй като през първата половина на 2019 той към този момент го направи 24 пъти.

Както оповестява Live Science, никой, даже опитните геолози, не знаят, от какво се усилва интензивността. Учените обаче не свързват увеличението на честотата на изригванията на гейзера с издигането на магма към повърхността, а съгласно тях, назад, в този случай гейзерът би пресъхнал. Според общите прогнози, в случай че вулканът в Йелоустоун най-сетне стартира да изригва, то най-малко 87 хиляди души ще загинат незабавно, а две трети от Съединени американски щати ще бъде несъответствуваща за живот. Поради изхвърлянето на големи количества пепел в атмосферата, слънчевата светлина ще бъде блокирана за дълго време, което ще сътвори условия като при “ядрена зима”. През 1980 година вулканът Сейнт Хелънс изригна във Вашингтон, причинявайки 57 смъртни случая, а пепелта се популяризира в 11 страни и 5 канадски провинции. Експлозията в Йелоустоун се чака да бъде 6000 пъти по-мощна от това изригване на Сейнт Хелънс.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР