Както при всички индустриални продукти, цените на земеделската техника естествено

...
Както при всички индустриални продукти, цените на земеделската техника естествено
Коментари Харесай

Земеделска техника: Раздвижване на пазара

Както при всички индустриални артикули, цените на земеделската техника естествено се повишават с към 3% годишно поради повишаването на металите, горивата, каучука и другите първични материали, които се влагат.

[Shutterstock] Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Този текст е част от специфичното издание на " Капитал " Земеделие и бизнес. Всички текстове по тематиката може да откриете тук. При неналичието на дотации за техника пазарът се върна към естествения си темп, където покупките се дефинират от потребностите на земеделците да обновят техниката си и да станат по-конкурентни. Още по тематиката
Минималните държавни помощи за земеделието може да бъдат увеличени

43.48 млн. евро за интервал от три години може да изплати България по схемата de minimis
7 мар 2018
Селскостопанска техника: Пазарът се връща към естествения цикъл

Приходите на търговците на земеделска техника внезапно се свиха през 2016 година
16 сеп 2017
Иновациите в агротехниката напредват

Пазарът чакат появяването на самостоятелен трактор, самоходни пръскачки към този момент се оферират и в България
30 май 2017
Съживяването на пазара на земеделска техника през 2017 година е предстоящо добра вест. Тя пристигна на фона на извънредно слабата 2016 година, когато продажбите на главните типове машини спаднаха внезапно – 33% при тракторите и 66% при комбайните. Макар че първите месеци на предходната година започнаха едва, резултатите от второто полугодие съумяха да ги компенсират и секторът като цяло възвърна оптимизма си. При неналичието на дотации за техника пазарът се върна към естествения си темп, където покупките се дефинират от потребностите на земеделците да обновят техниката си и да станат по-ефективни и конкурентни. Очакванията за тази година са пазарът да се успокои и да възвърне естествените си равнища, което пък значи лек растеж на продажбите.

Умерен растеж

Данните на министерството на земеделието и храните демонстрират, че общо за годината в страната са продадени 37% повече комбайни и 10% повече трактори, растеж има и при останалите типове агротехника. Резултатите обаче са надалеч от тези през 2015 година, когато бяха отпуснати спомагателни европейски дотации и огромна част от земеделците купиха техника. Това от своя страна беше и една от аргументите идната година пазарът доста да се свие.

Раздвижването през 2017 година обаче не беше отмерено. " През първата половина на годината се резервира мощно отрицателната наклонност от 2016 година, която беше повлияна от фактори като неприятна стопанска година и спад в приходите на земеделските производители, както и понижен капиталов интерес в резултат на изчакване на реализацията на плановете по Програмата за развиване на селските региони ", разяснява Анелия Кънева, съучастник и маркетинг експерт в " Оптиком ". По думите й след средата на годината се е забелязал внезапен растеж в търсенето на разнообразни аграрни машини. За годината компанията регистрира 11% растеж в общите продажби и резервира лидерската си позиция в продажбите на телескопични товарачи с 30% пазарен дял в страната през 2017. Ръст има и в продажбите на трактори и прикачен инвентар.

От " Варекс " показват, че 2017 година е била по-добра година за търговците на селскостопанска техника, само че резултатите въпреки всичко са били под упованията. " Всичко стартира от края на 2015 година, когато имаше един финален рунд със дотации по размер 121 и надлежно цялата 2016 година беше с доста ниски индикатори. През 2017 година се предполагаше, че би трябвало да има някакъв растеж, само че в полза на истината този растеж не оправда упованията ", сподели комерсиалният шеф Филип Лазаров.

Обратно към нормалност

Добрата вест е, че без дотации пазарът последователно се завръща към нормалност. Според " Тайтън машинъри " увеличените продажби през предходната година се дължат на естественото развиване на пазара. " Годината не беше мощно повлияна от стратегии, подпомагащи вложенията, само че пък бизнесът на селскостопанските производители следва разумното си развиване и има потребност от вложения в нови машини ", сподели шефът на компанията за България Филип Цветков.

Европейските дотации към този момент не са главен източник на финансиране на вложенията, споделят и от " Оптиком ". " Все по-голяма роля за пазара на агротехника имат естествените пазарни правила, разчита се главно на лизингови схеми и банково кредитиране. За високопроизводително и конкурентно стопанство е нужно от време на време да става замяна и възобновяване на остаряла и амортизирана техника ", посочи Кънева.

Търсене

Като завещание отпреди измененията стопанствата в България по принцип са по-големи от междинните в Западна Европа. Оптималният размер, който по думите на Лазаров обезпечава дейно земеделие, е сред 5000 и 50 хиляди дка. Като наклонност при тези стопанства се обрисува търсенето на по-мощни и производителни машини, което значи и по-малко заети в селското стопанство. " Това е безусловно закономерно, тъй като най-големият проблем сега в нашето земеделие е дефицитът на способена и качествена работна ръка ", уточни Лазаров.

За множеството търговци на техника съществени клиенти са зърнопроизводителите. " С тях и с животновъдите работим най-вече ", сподели Цветков. По думите му търсенето на машини е разнообразно. " Самоходната техника продължава да бъде обновявана, при инвентара съществуват две посоки – машините, обезпечаващи обичайното земеделие, и технологиите, предполагащи по-малко обработки, като към второто сякаш имаше повишен интерес ", добави той.

От " Оптиком " регистрират търсене от всички браншове на земеделието, като ползата е ориентиран към машини с оптимално съответствие цена – качество. " Ако предходните години имаше по-голям инвеститорски интерес от страна на огромни зърнопроизводители, към този момент виждаме смяна и интерес към нова техника от страна на овощари, зеленчукопроизводители, лозари, животновъдни стопанства, преработвателни предприятия и производители на механически култури ", разяснява Кънева.

Регулации и цени

Както при всички индустриални артикули, цените на земеделската техника естествено се повишават с към 3% годишно поради повишаването на металите, горивата, каучука и другите първични материали, които се влагат. По-голямо въздействие върху цените обаче оказват европейските регулации, които вкарват по-стриктни условия за околна среда или сигурност. " Когато през 2015 година бяха показани новите условия за нездравословни излъчвания във връзка с въглеродния диоксид в атмосферата и фините прахови частици като резултат от изгарянето на дизела, всички производители на селскостопанска техника трябваше да се приспособяват, да създадат нови разработки на моторите, които да бъдат инсталирани на новите машини. Тъй като този развой е обвързван с доста скъпи развойни действия, когато новите модели излязат на пазара, те нормално са с по-високи цени от общоприетото годишно нарастване ", разяснява Лазаров.

Подобен резултат се чака да имат и новите Mother Regulations, признати в Европейския съюз от началото на тази година, които са свързани с сигурността на операторите на селскостопанска техника. Макар че не допускат софтуерна гражданска война, те вкарват няколко основни на брой спомагателни характерности, които всяка машина би трябвало да има. А това неизбежно въздейства на цената. Оценките демонстрират, че въвеждането на Mother Regulations и на регулациите, свързани с нездравословните излъчвания, ще докара до 40% растеж на общите разноски за произвеждане на земеделска техника в интервала 2015-2021 година " В вероятност цените вървят нагоре за по-модерни, по-производителни и по-надеждни машини, които да бъдат предлагани на пазара ", добави Лазаров.

В същото време търговците на техника признават, че конкуренцията значително лимитира повишаването. " От една страна, висококонкурентният пазар контролира задържането на ценовите равнища, само че от друга, известно повишаване през 2018 година е неизбежно заради вложенията на производителите, свързани с все по-високите екологични правила, на които би трябвало да дават отговор земеделските машини с мотор ", уточни и Кънева.

От " Тайтън машинъри " също споделят, че внезапни промени на цените рядко са вероятни, защото пазарът ги контролира по натурален метод. " Все отново всеки сериозен производител на техника непрекъснато влага в развиването на продуктите си, което неизбежно се отразява на цените ", сподели Цветков.

Поевтиняването на щатския $ през предходната година не е оказало значителен резултат върху цените. За компании като " Оптиком " да вземем за пример, които оферират най-вече машини европейско произвеждане, цените не се въздействат от курса на $. За търговци като " Тайтън машинъри ", част от чиито артикули са създадени в Съединени американски щати, курсът на $ също не е решителен фактор. " Въпреки че част от продуктите ни са създадени в Америка, с помощта на политиката на производителите, които представляваме, както и на нашите старания, съумяваме измененията във валутните котировки да не въздействат осезателно на предлаганите от нас цени в нито едната посока ", сподели Цветков.

Умерен оптимизъм

Прогнозите за 2018 година варират сред опазване на размерите и лек растеж. " Очакваме спокоен пазар, подобен с този от 2017 година Не виждаме предпоставки за сериозна смяна в размерите ", сподели Цветков.

Според " Оптиком " мощното второ полугодие на 2017 година е добър знак за пазара през 2018 година Причината за това са резултатите от положителната стопанска година и готовността на земеделските производители да търсят разнообразни форми на финансиране за своите капиталови планове. " Това ни дава право да сме оптимистично настроени за развиването на пазара през първата половина на 2018 година Надяваме се и на подобаващи климатични условия (сняг и дъжд в точния момент, липса на суша, градушки и бури) и тази наклонност чакаме да се резервира и през втората половина на 2018 година ", разяснява Кънева. Част от растежа компанията чака да пристигна и от разширението на портфолиото й, откакто в края на предходната година добави комбайни " Ростелмаш " към предлаганите машини. Според Кънева това ще помогне за увеличение на пазарния дял на " Оптиком ".

От " Варекс " чакат завръщане към естествените равнища на продажба на земеделска техника - към 1000 трактора и 300 комбайна годишно. " Основното, което ни интересува в нашия отрасъл, е главно зърнопроизводство, тъй като то е структуроопределящо за бранша в България. За положително или за неприятно считаме, че там нещата ще се върнат към естественото положение на пазара, където земеделците имат действителна нужда да поддържат известно възобновяване на машинния парк ", сподели Лазаров. Според него дотациите като цяло изкривяват пазара, защото водят до " залпово " подписване на покупко-продажби или отсрочване на нужни покупки. А от чисто пазарна позиция това нарушава естествения цикъл на правене на бизнес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР